bla

Szarvasok képében, Átváltozó hangok kíséretében, Változó szerepekben megtörténtek az Átváltozások. Micsoda madár lett, de nem ám A megbabonázott Zubolyból a Vérfarkasok, vámpírok és álvámpírok között! Ha eljön a tavasz és Nézzük együtt Berény Róbert képeit, akkor Az ősemlőstől az űrtüdőig Mindennapi átváltozásokat látunk. Aztán megyünk tovább, Polgártársak és polgártársnők a Színjátékok szekerén. A szavak dalolnak, ez a Szellemvasút… avagy gyógyíthat-e az író? Téged mi érdekel? A Csillámcsoda vagy Kristályország virágai? Vagy a Mesevadászathősök, segítők és bűbájkeverők, s persze Madarak közreműködésével? Vagy a Betyárélet, Alakváltásokkal? És Elmeséled, hogy mit rajzoltam?

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép

Victor András

Mindennapi átváltozások

Egy Grimm-mesében a csúf béka nyalka királyfi lesz, a népmesékben a boszorkányok fekete macskává változnak, a réten a „rusnya hernyóból gyönyörű pillangó” válik – de most inkább egy közönséges reggeli átváltozásairól mesélek. Ezeket észre sem vesszük, mert megszokottak és nem olyan látványosak. Pedig már az is átváltozás, hogy a meleg teába dobott kockacukor lassan eltűnik a szemünk elől. Semmivel sem nagyobb csoda, hogy egy mesebeli harcos válik láthatatlanná, mint hogy a cukorral történik ugyanez. Megfigyelheted, hogy ha a teába citromot cseppentesz, világosabb lesz. Ez a színváltozás azt jelzi, hogy savanyúsavaslett az oldat. Hasonló szín-átváltozásokkal mutatják ki a laboratóriumokban, hogy mennyire savas vagy lúgos a vizsgált anyag.

 
Aki sok cukorral issza a teát, és sok édességet eszik, meghízik. Sok zsír lesz a bőre alatt; átváltozik soványból kövérré. Jogos kérdés, hogy ha nem zsírt evett sokat, hanem cukrot (édességet), miért nem az rakódik le a testében. Ez is egyfajta átváltozás: a sejtek a cukrot először lebontják kisebb egységekre, majd azokból – ha fölöslegben vannak – zsírt építenek fel. 
Átváltozás az is, hogy a forró serpenyőben a nyers tojás nyúlósan folyó, halványsárga belseje fokozatosan hófehér lesz, és már egyáltalán nem folyik. Ha megetted a tükörtojást, annak anyaga (a sárgája és a fehérje) az emésztés folyamán átváltozik egyszerűbb szerkezetű anyagokká, amelyekből a szervezeted például az izmaidat építi. Vagyis a tojás – több lépésben – izommá változhat. 
 
 
(A folytatás a tavaszi számban olvasható)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek