bla

Szarvasok képében, Átváltozó hangok kíséretében, Változó szerepekben megtörténtek az Átváltozások. Micsoda madár lett, de nem ám A megbabonázott Zubolyból a Vérfarkasok, vámpírok és álvámpírok között! Ha eljön a tavasz és Nézzük együtt Berény Róbert képeit, akkor Az ősemlőstől az űrtüdőig Mindennapi átváltozásokat látunk. Aztán megyünk tovább, Polgártársak és polgártársnők a Színjátékok szekerén. A szavak dalolnak, ez a Szellemvasút… avagy gyógyíthat-e az író? Téged mi érdekel? A Csillámcsoda vagy Kristályország virágai? Vagy a Mesevadászathősök, segítők és bűbájkeverők, s persze Madarak közreműködésével? Vagy a Betyárélet, Alakváltásokkal? És Elmeséled, hogy mit rajzoltam?

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép

Kricsfalussy Beáta

Vérfarkasok, vámpírok és álvámpírok

Szinte minden kultúrában találkozunk félelmetes, rettegést és viszolygást kiváltó, vérszomjas lényekkel, mint a vérfarkasok vagy a vámpírok. Az ókori görögöktől napjainkig számos írásos beszámolóban olvashatunk üldözésükről, létezésüket igazoló eseményekről és különös körülményekről – s persze, a sokféle, gyakran ugyancsak furcsa gyógymódról és ellenszerről.

 

Az ősidők óta velünk élő legendák és mítoszok igen változatosak, s szinte mindegyik valamilyen átváltozásról szól. A legismertebb a vámpírharapás okozta átváltozás, de egyes népek szerint vámpírrá változnak azok is, akik öngyilkosok lettek, akik megkeresztelésük előtt meghaltak, a törvénytelenül született szülők törvénytelen gyerekei, aztán akik olyan bárányhúsból ettek, amit farkas ölt meg, akik olyan anyától születtek, akire ránézett vámpír, akikre eltemetésük előtt ráugrott egy macska, sőt, minden vérfarkas vámpírként születik újra.
 
Legtöbbször boszorkányság áldozatai a vérfarkasok, bár az átváltozást a vérfarkas akarata is irányíthatja. Egyes legendákban elkerülhetetlenül, teliholdkor következik be.
 
Az egyik legelterjedtebb néphit szerint az egymás után született hat fiút követő hetedik fiú vérfarkasnak születik. Legendánként eltérő, hogy az átváltozásra mikor kerül sor, és milyen mértékben, vagyis teljesen vagy csak félig lesz farkas a gyerek. Mindenesetre Argentínában ez a hiedelem olyan erősen élt, hogy sok családban a szülők a hetediknek született fiú életét saját kezükkel oltották ki, vagy kivitték a vadonba és sorsára hagyták. Az 1920-as években az argentin miniszterelnök, hogy véget vessen a néphitből táplálkozó szörnyű tetteknek, törvényben mondta ki, hogy minden hetediknek született fiú a miniszter keresztfia. A keresztapaság hitelesítésére keresztelőkor arany medált adományoztak, és az állam átvállalta a fiú taníttatásának költségeit 21. életévéig. Sikerének köszönhetően a törvény a mai napig érvényben van.
 
Ebben az esetben a törvénynek sikerült megváltoztatni az emberek gondolkodását. Jócskán átalakult a vámpírokhoz fűződő viszony is. Az utóbbi száz évben a világot elárasztó, vámpíros legendák – könyvek, színházi előadások, filmek és tévésorozatok – hatására a vámpírok már nem gonosz és félelmetes lények, inkább meg nem értett hősök vagy épp áldozatok. Gyakran vonzóak, emberfeletti intelligenciával rendelkeznek, egyesek halhatatlanok, tudnak repülni, telepátiával másokat hatalmuk alá vonnak és irányítanak, képesek denevérré, patkánnyá, bagollyá, rókává, farkassá vagy köddé változni, és nappal gyakran a hétköznapi ember életét élik, így teljesen elrejtik vámpír létüket.
 
A babonás hiedelmeket háttérbe szorító vámpír-mítosz soha nem tapasztalt népszerűségre tett szert. Sorra alakulnak a vámpír-klubok, vámpír magazinok jelennek meg, és az internetet elárasztja a vámpírokról szóló, hihetetlen mennyiségű információ.
 
 
(A folytatás a tavaszi számban olvasható)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek