bla
OKTATÁSI PROGRAM

A Szitakötő program alapvetése, hogy a környezet fogalmát a természeti környezetnél tágasabban értelmezi; az épített és a szellemi környezeten túl a társadalom egészére, a másik emberre is kiterjeszthetőnek véli. A projekt így nemcsak a veszélyeztetett természeti értékek megismerését és megóvását tartja fontosnak, hanem a szellemi, erkölcsi értékek gondozását is, és kiemelt figyelmet fordít a hátrányos helyzetű gyerekekre.

 

JELENTKEZÉS A 2015/16-ÖS TANÉVRE ITT ELÉRHETŐ

HATÁRIDŐ: 2015. MÁJUS 22.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Szitakötő integrált oktatási program

A közhasznú Liget Műhely Alapítvány a Liget folyóirat és könyvek megjelentetése, valamint előadássorozatok szervezése mellett 2008 márciusától adja ki a Szitakötő című negyedévi irodalmi és ökológiai gyereklapot, mely az integrált ökológiai program alapja.

A művészeti és környezeti nevelést és oktatást összekapcsoló program keretében a hazai és határon túli általános iskolákban egy kiválasztott osztály diákjai és a kapcsolattartó pedagógus számára ingyen példányt (max. 35 db) biztosítunk a negyedévi Szitakötő gyereklapból.

A 48 színes oldalon megjelenő lapban különböző műfajú és tematikájú írások teszik lehetővé a sokirányú alkalmazást. A kortárs irodalmi művek (vers, mese, kispróza) és az ismeretterjesztő cikkek mellett a korosztálynak megfelelő, kreatív foglalkoztató feladatok segítik a befogadást. A lapban és a honlapon számos játék és pályázat várja a gyerekeket és a tanárokat.

A magas színvonalú nyomdatechnikai kivitelezésben készülő kiadvány színes fotó- és reprodukció-anyaga a harsány vizuális környezethez szokott gyerekek számára is újdonságot jelent, finomítja látásmódjukat és vonzó alternatívát kínál. A lapban nincs reklám, csupán a cikkekhez kapcsolódóan hívjuk fel a figyelmet egyes tudományos és kulturális intézmények munkájára.

Az újság külső megjelenésével is az “eldobós társadalom” hazánkban még uralkodó szemlélete ellen hat, az elolvasott számokat érdemes megőrizni. Javasoljuk, hogy a példányok maradjanak az iskola tulajdonában, így a gyerekek is jobban vigyáznak rá, és a pedagógus több osztályban, több éven át hasznosíthatja a folyóiratot.

A program keretében a résztvevő iskolák által biztosított helyszíneken a diákoknak 60 perces játékos foglalkozást, a pedagógusoknak 90 perces ingyenes továbbképzést tartunk a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület szakembereinek bevonásával.

A határon túli pedagógusok számára a képzést úgy alakítottuk át, hogy a költséges utazás helyett a honlapon elhelyezett anyagok segítségével kapcsolódhassanak a programba. Ennek érdekében számos írásos és képes anyagot és a továbbképzések jegyzetanyagát szabadon elérhetővé tesszük.

A lapszám kézhezvétele után a pedagógusnak két és fél hónap áll rendelkezésére, hogy valamilyen formában hasznosítsa a cikkeket, és erről rövid beszámolót küldjön elektronikus formában vagy postán. A felhasználás pontos módját, tartalmát és időtartamát a pedagógus döntésére bízzuk, a honlapon található segédanyagok csupán szabadon alkalmazható javaslatok.


1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek