bla

 

Forog a kerék, a Varázskerék és a Távolságmérő kerék, Fut a havon a fakutya, Utazó növények ülnek rajta, és a Sárréti mendemondák szerint tart A jégkoboldok támadása, hull Az élet vizétől a varázstükörig. Este van már, Barlangba zárt béke A törpék belsejében, világít Galilei csillaga (1612). Nézzük együtt… Tornyai János képeit! Nem nemes és nem jobbágyki ő? Nagylábú Szömörce? Majd ha piros esik! Hintó-mesék ezek mind, avagy az igazságtalanság képei. Három a kérdés: Mi lesz veled, szemét?Kié lesz a Grund? Szereted a kakaót?
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép

Jámborné Balog Tünde

Varázskerék

Az ünnepnapok lám kerekeken járnak, körhintán tűnnek el, aztán újra reánk találnak, írta egy spanyol költő majd száz évvel ezelőtt. Verssorai emlékeket ébresztenek a múlt század ködébe vesző gyerekkoromból, de először a hétköznapok kerülnek elő bognárok készítette fakerekeken gurulva

 
Minket még patkócsattogás, szekérzörgés vert fel hajnali álmunkból. És még egy különös hang: a talicskakerekek nyikorgása-nyiszorgása ablakunk alatt. Ilyet ma már nem hallani. Sokan a talicskáról sem tudják, mi fán terem, pedig a középkor óta használják. Egykerekű, kézi teherszállító eszköz. Két meghosszabbított fogója vagyis szarva segítségével az ember maga előtt tolja. Nálunk, Makón a régi öregek ezért ugratták így egymást: felétök hogy híjják a tajicskát? Amire a helyes válasz az volt: nem híjjuk, hanem tojjuk. 
 
Típusa, rendeltetése, elnevezése helyenként változott. A szentesi kubikosok például földet hordtak tajigájukkal a Tisza-töltések építéséhez. Nálunk a hosszabb ládás makai tajicskát sok mindenre használták. 
 
Tóth Ferenc, a városom múltjáról mindent tudó helytörténész szerint Makón a talicska az embert születésétől haláláig elkísérte. A makói hagymáról írt könyvében idézi egy öreg hagymakertész tréfás adomáját:
 
Akkoriban mindönki talicskával járt a szőlőbe, hagymába… aztán az egyik gazdaembör kérdözte az egyik hagymást:
– Hová mész?
– Hát – aszongya – mögyök a szőlőbe.
– Tajicskával mész?
– Avval mék.
– Hozol valamit?
– Nem hozok én.
– Hát viszöl valamit?
– Nem viszök én sömmit
– Hát akkor mér viszöd a tajicskát?
– Viszöm, mer mögszoktam.
 
Makón minden gazdálkodó családnak volt talicskája, némelyiknek több is. Kisebb teher szállításához nem is találhattak volna praktikusabb eszközt, mint a deszkából ládaszerűen összeállított, nyolcküllős és vasalt fakerekű változatot. Nagyapám is talicskával indult ki a Maros-parti kis kertbe babot, krumplit veteményezni, vagy leszedni a gyümölcsfák termését, nagyanyám meg piacra járt vele befőzni való paradicsomért, tömni való kacsákért. Zöldre volt festve, öreg fakereke vidáman nyikorgott a hepehupás téglajárdán, fényesre kopott macskaköveken. 
 
 
(A folytatás a téli számban olvasható)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek