bla

A Virágénekek Virágvasárnap Hangvirágok, és így köszöntik A megszabadulás ünnepét: Hej, tulipán, tulipán, nem kell Tulipánháború. Faust meg A lebegtető készülékkel, ami A japán császár ajándéka és A rókadémonokat is megmutatja, Az Állatöv titkait kutatja, és azt ajánlja: Ismerd meg magad! A Kaland bölcsőtől bölcsőig tart …avagy mámorító a közjóért tenni, s ha a Szójátszótéren kizöldül a Szó-fa és megpendül a Léghárfa, eljő A bolondok hava is. Akkor aztán (Só ami só) felüthetjük a Szitakötőszótárat, hogy folytassuk a Csigamesét meg a Volt egyszer egy szitakötő történetét, és együtt nézzük Ziffer Sándor képeit!

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép

Mészárosné Mácsár Zsuzsanna

A japán császár ajándéka

Már híre sincs a téli, zord hidegnek

és ránk most mégis hópihék libegnek.

A friss havat lerázni hát ne késsünk

– de most veszem csak észre tévedésünk:

nyíló cseresznyefák sorában állunk:

virágaiktól lett fehér a vállunk!

(Tsurayuki: Virághavazás)

 

 

A több mint ezer évvel ezelőtt élt költő verssorai egy távoli szigetet, a japánkert hazáját idézik elénk. De ne gondold, hogy a japán kultúrával csak sok ezer kilométeres utazás árán találkozhatsz!

 

Budapest egyik kerületében, Zuglóban ellátogathatsz Európa első japánkertjébe, amelyet 1926-ban Varga Márton, a Főváros Kertészképző Iskolájának igazgatója tervezett és építtetett meg. Két éven át készült a nagy szaktudást és nehéz munkát igénylő alkotás, amelyet végül Hirohitó japán császár öccse, Takamacu herceg avatott fel, majd a császár ajándékaként több ritka növényfajjal gyarapította. A hírneves kert mellett működik a Varga Márton Kertészeti Szakképző Iskola, így a diákok az európai kertépítésen túl a japán hagyományokkal is megismerkedhetnek.

 

A japánkert sokban eltér az Európában ismert kertektől – olyan, mint a természet kicsinyített mása. Nem csupán sétára, hanem csendes elmélkedésre való: a természet megismerésének, az emberi és természeti törvények összehasonlításának színtere. Japánban a lakóházak eltolható fala mögötti szobácskák, a teaházak, a pavilonok, és a kertben elhelyezett padok, kis barlangok is a békét, csendet kereső embernek nyújtanak helyet az elmélkedésre. A kertekben kisebb dombokkal, hidakkal, vízeséssel, folyókkal, tavakkal, szigetekkel találkozhatunk, s így több nézőpontról megfigyelve a kert mindig más és más arcát mutatja: mintha finoman megfestett tájképek sorát látnánk.

 

A japánkertekben mindennek jelentése, értelme van, és az elrendezés a legfontosabb. A sok ezer éves hagyományok szabályokká merevedtek: a forrás mindig keleten van, és nyugat felé folyik a víz – így hoz szerencsét az ott lakókra. A víz az élet színtere, a benne lévő kövek az élet nehézségei, a hidak, lépőkövek az élet különböző szakaszait jelképezik. A megszülető, tiszta ember a forrástól indul és élete végén, ismét megtisztulva oda kell megérkeznie. A kertben álló kapun át láthatjuk a Fudzsi-szant, a szent hegyet, ahol a félistenek és a halhatatlan lelkek laknak. A hétemeletes pagoda a lelki megtisztulás szintjeit ábrázolja. A családi kertekben a lámpások az elhunytak lelkét segítik útjukon haza.

 

A zuglói kertben teaház is áll, mert a teázás fontos szertartás, amelynek során a japánok a finomság, udvariasság, önuralom, tisztesség erényét gyakorolták. Az egykor bambuszból készült házikó egy viharban leégett, de fémszerkezetű másolatában ma is megpihenhet a látogató. Ha érdekelnek a különleges kertek és kíváncsi vagy, hogyan dolgoznak a kertészek, az FVM KASZK Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskolában szeretettel várnak egy sétára: végigjárhatod a japánkertet, bekukucskálhatsz az üvegházakban folyó munkába és kilesheted, hány ezer növényt őriznek a kaktuszházban.

 

Az iskolai csoportok előzetes bejelentkezés után ingyenesen tehetnek sétát a kertben. További információ: www.vmszki.hu       


 

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek