bla
Hármasút, hármasút,
egyiken jársz: hova jutsz?
Másikon jársz: hova jutsz?
Harmadikon
hogyha mennél: ide hozzám, hazajutsz.
 
(Szabó Attila)
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép
HÁRMASÚT
Bakos Tibor | Macsinka Zsolt

Bükkösi Rossz Manó boldog

Bükkösi Rossz Manó kisétált a kertbe, végignézett a gyümölcsöktől roskadozó fákon, a napsütötte, pompázó virágokon, felnézett a kék égen úszkáló apró felhőkre, és felkiáltott:
 
– Boldog vagyok!
 
Csókos Bibír, aki a szomszéd ház teraszán vasorrát kenegette rozsdátlanítóval, riadtan felkapta a fejét. Gyorsan kinyitotta szemüvegtokját, nincs-e benne levelibéka elrejtve, aztán ellenőrizte motoros seprűjét, vajon nem hiányoznak-e belőle az elemek. Bár mindent rendben talált, mégsem nyugodott meg teljesen. A kerítéshez lépett.
 
– Mitől vagy boldog? – kérdezte.
 
– Nem tudom. Ahogy kiléptem a kertbe, úgy éreztem, az vagyok.
 
– Valami oka csak van!
 
– Lehet, de nem tudom, mi. Reggel, miután felkeltem és megreggeliztem, leszedtem a paradicsomokat, eladtam a piacon, az árából bevásároltam, aztán elmentem a barátomhoz, sokáig beszélgettünk. Ekkor még nem éreztem semmit. Később megtréfáltam Mókus bácsit, de bocsánatot kértem tőle, és miután megbocsátott, segítettem a mogyorókat behordani az odújába. Ebéd után kigazoltam a virágágyást. Még mindig semmi. Délután felmásztam az Égig Érő Fára, körülnéztem, és valami nagyon jót találtam ki. Gyorsan beszaladtam a lakásba, leírtam az ötletet, hogy el ne felejtsem, mint máskor. Semmi különös. Ezután jöttem ki a kertbe, és amikor itt álltam, azt kellett kiáltanom, hogy „Boldog vagyok!”.
 
– Pedig nem ártana tudni, mitől érezted ezt – nyugtalankodott továbbra is Csókos Bibír.
 
(A folytatás a tavaszi számban olvasható)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek