bla
Hármasút, hármasút,
egyiken jársz: hova jutsz?
Másikon jársz: hova jutsz?
Harmadikon
hogyha mennél: ide hozzám, hazajutsz.
 
(Szabó Attila)
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép
HÁRMASÚT
Kricsfalussy Beáta

Otthon, édes otthon

Sokféle otthont találunk világszerte, hiszen a földrajzi elhelyezkedés, az éghajlat, a különböző kultúrák és hagyományok, a rendelkezésre álló építőanyagok mind befolyásolják az építkezést
 
Az emberek lakhelyéül szolgáló építmények romjai, a feltárt maradványok sokat elárulnak egy-egy kor viszonyairól és szokásairól. 
 
Az első, kezdetleges otthonok elsősorban védelmet és biztonságot nyújtottak. Egy helyiségben gyakran több család élt együtt, nemritkán háziállatokkal. A társadalmi különbségek az építészetben is megmutatkoztak. 
 
A gazdagabbak otthonai jóval kényelmesebbek voltak, jutott hely a szórakozásra, pihenésre is.
A mai otthonok – talán most még jobban, mint eddig valaha – tükrözik a lakók egyéniségét, ízlését, életstílusát. Sokan választják az egyszerűséget és a természethez közeli életformát. Az ilyen otthonok hagyományos anyagokból készülnek. Olykor földbe süllyesztett földházakban – ez az egyik legősibb építkezési forma –, barlangokban, jurtákban vagy akár fa koronájára épített házakban élnek. Egyre elterjedtebb a különböző hulladékok újrahasznosítása, például az üveg-, műanyag- és fémpalackok vagy gumiabroncsok beépítése falazóelemként.
 
Ugyanakkor modern technológiával, korszerű építőanyagokból készült épületeket, luxusházakat is találunk világszerte. A korábban csak fantasztikus könyvekben, filmekben megjelenő, automatizált otthonok mára valósággá váltak, sőt, a háztartásokban kisegítő robotok is egyre elterjedtebbek.
 
Te milyen otthont szeretnél?
 
Az otthon helyének kiválasztását sok szempont befolyásolja. A legtöbb embernek a munkahelye határozza meg a lakóhelyét. De sokaknak fontosabb a család, barátok, ismerősök közelsége. Vannak, akik a pörgős városi életet, mások a vidéki nyugalmat szeretik. Vonzó lehet a víz, az erdő, a hegy közelsége, vagy éppen a sík pusztaság szépsége. 
 
(A folytatás a tavaszi számban olvasható)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek