bla

Szünetekben jártam az iskola folyosóit, elszántan kutatva a legrosszabb gyerek után. A felsősök között volt pár ígéretes példány, akik lökdösődtek és csúnyán beszéltek, némelyikük cigarettázott is. De egyik sem volt igazán rossz, mert nem láttam sötétséget a tekintetükben. 

 

(Kapitány Máté: Rosszkereső)

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép

Nagy Krisztina

Kockulás

Sokféle számítógépes játék létezik. Van, aki az autóversenyzős, üldözős vagy stratégiai játékokat kedveli, más szeret sütni-főzni cyber (ejtsd: szájber) konyhájában, és akad, aki virtuális lövöldözéssel tölti a „kockulásra” szánt időt. A lényeg évezredek óta mit sem változott: a játék örömet okoz. Ilyenkor kikapcsolsz a hétköznapokból és bekapcsolsz magadban egy érdekesebb, izgalmasabb világot, ahol sok mindent kipróbálhatsz, megismerhetsz, tesztelheted képességeidet és közös élményeid lehetnek a társaiddal.
 
A képernyőkultúra ezt a világot is átalakította, a hagyományos játékok mellett rohamos sebességgel terjedtek el a számítógépes játékok, amelyek gyakran a korábbi, hagyományos változatokon alapulnak. 
 
Színes világgal, izgalmas kihívásokkal, lehetetlennek látszó feladatokkal csalogatnak. Tét nélkül kipróbálhatod, fel tudsz-e mászni a felhőkarcoló tetejére vagy be tudod-e venni 200 km/óra sebességgel a kanyart, és mi történik (vagy mi nem?), ha borsot törsz a szomszéd orra alá. 
 
Az is nagy változás, hogy állandóan a kezed ügyében lehet ez a játékvilág. Az okos-telefonok mobillá teszik a játék idejét és helyét, mintha folyamatosan hatalmas, játékkal teli zsák lógna súlytalanul az oldaladon, dugig táblás játékokkal, jelmezekkel, fegyverekkel. Nem könnyű ellenállni ennek a csábításnak. 
 
A számítógépes játékvilág maga óriási próbatétel: vajon mennyire tudatosan lépsz erre a varázslatos területre, tudod-e ellenőrizni, mi történik veled a virtuális játszótereken? 
 
A kutatások szerint, akik kisgyerekkorukban napi 1-2 óránál hosszabb ideig játszanak számítógépes játékokat, később kevésbé képesek ellenállni a csábításnak. Ha hozzászoksz, hogy órákon keresztül ülj a gép előtt, egyre nehezebben hagyod abba a bonyolult, időigényes játékokat. Ez azért veszélyes, mert nem jut idő találkozni a barátaiddal, kevesebbet tudsz aludni, sportolni. Ha a számítógépes játék kerül életed középpontjába, minden mást lényegtelennek érzel. 
 
És megfordul a viszony: nem te irányítod a játékot, hanem a játék irányít téged. Függő leszel.
 
 
 
(A folytatás az őszi számban olvasható)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek