bla

Mit fogtál ki?, Torzonborz, Mit fogott a hálótok? Hogyan szólíthatom? Tudod, Jetik a  tengerben is laknak. Halló! Háló? Mivel lát jól az ember?, Gyöngyhalászok. Csobbanjunk! és Nézzük együtt Szobotka Imre képeit! Vigyen minket a Szellemvasút, avagy a sírás és nevetés ereje Nagymama tenyerén, suhanjunk Mint hal a vízben, mint Az istennő madara, mint A növénydoktor a Zöld ebéd után. Táltoslovam patkója csattog ott: Játék az utcán.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép

Kricsfalussy Beáta

Mint hal a vízben

A halászat a legősibb munkák egyike, és minden korban, minden földrészen használtak halászati eszközöket: zsinórt, horgot, szigonyt, hálót, kosarat. Ahogy az ember fokozatosan kiismerte saját lakóhelye éghajlatát, az ismétlődő időjárási jelenségeket és a halak viselkedési szokásait, tökéletesítette a halászati módszereket is. Az emberi erővel vagy széllel hajtott vízi járművek sokáig megszabták a halászható területek nagyságát. Csónakkal nem lehetett nagyon messzire merészkedni, így persze a kifogható hal mennyisége is kevesebb volt.

 
A gőzhajók megjelenésével fellendült a kereskedelmi halászat. Egyre nagyobb vonó- és kerítőhálókkal dolgoztak, majd a II. világháború után radart alkalmaztak, és sikeresen bemérték a tenger mélységét és a halrajok helyét. Ez teljesen megváltoztatta a halászat jellegét. Az 1950-es években olcsó volt az üzemanyag, a hajók építési költsége is csökkent, az igényeknek megfelelően tehát egyre hosszabbak és szélesebbek lettek a hajótestek.
 
Az utóbbi fél évszázadban aztán a rohamosan korszerűsített felszerelésekkel és a legújabb technológiákkal már túl is halászták az óceánokat és a tengereket. A mai, akár focipálya méretű, fagyasztó-berendezésekkel felszerelt halászhajók veszélyesen hatékonyak. Persze a víz alatt végbemenő pusztítást kevésbé érzékeljük, és hajlamosak vagyunk elhinni, hogy hatalmas kiterjedésük miatt az óceánok kifogyhatatlan élelemforrásaink lehetnek. Ha egy bűvös szemüveg segítségével megfigyelhetnénk tengereink mélyén a néhány száz évvel ezelőtti élővilágot, majd a jelenlegi állapotokat – megdöbbennénk. Az egykori bőséges hal és tengeri emlős állomány napjainkra ugyancsak megfogyatkozott!
 
 
(A folytatás a nyári számban olvasható)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek