bla

Mit fogtál ki?, Torzonborz, Mit fogott a hálótok? Hogyan szólíthatom? Tudod, Jetik a  tengerben is laknak. Halló! Háló? Mivel lát jól az ember?, Gyöngyhalászok. Csobbanjunk! és Nézzük együtt Szobotka Imre képeit! Vigyen minket a Szellemvasút, avagy a sírás és nevetés ereje Nagymama tenyerén, suhanjunk Mint hal a vízben, mint Az istennő madara, mint A növénydoktor a Zöld ebéd után. Táltoslovam patkója csattog ott: Játék az utcán.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
MIT FOGTÁL KI?
Szentgyörgyi Zsolt | Maros Krisztina

Az öreg halász és a tűzoltóparancsnok

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy öreg halász, akinek olyan hosszú bajsza volt, hogy a napra lehetett nézni, de nem.

 
Minden reggel csónakba szállt és halászni indult, de a szerencse sokáig elkerülte. Hanem egy szép tavaszi napon, amikor szokás szerint kivetette a hálóját, fogott egy teljes díszegyenruhába öltözött tűzoltóparancsnokot, aki éppen az éves szabadságát töltötte, és önfeledten lubickolt a vízben.
 
Volt ám nagy meglepetés! Ráadásul szegről-végről ismerték már egymást, így azon nyomban szóba elegyedtek.
 
(A tűzoltóparancsnok azért nem vetette le az egyenruháját fürdés előtt, mert a nadrágzsebében ott lapult a nyaralójának a kulcsa, amitől semmiképpen nem akart megválni.)
 
Annyira belemerültek a beszélgetésbe, hogy észre sem vették, hogy elszaladt az idő. 3 nap, 
3 éjjel társalogtak a csónakban, amikor a tűzoltó-parancsnoknak egyszer csak olyan hangosan megkordult a gyomra, mintha az ég zengene. 
 
A következő pillanatban már el is eredt az eső. 
 
Úgy zuhogott, mintha dézsából öntenék.
 
Na, több se kellett! A sokat tapasztalt öreg halász megragadta az evezőt és húzott a part felé. A tűzoltóparancsnok közben serényen meregette a csónakból a vizet a sisakjával, nehogy elsüllyedjenek.
 
Végül szerencsésen kikötöttek. Mindketten kiugrottak a partra, és megállás nélkül szaladtak hazáig. De mire az öreg halász a kunyhójához ért, így is annyira elázott, hogy még a saját kutyája sem ismerte meg. Ami pedig a tűzoltóparancsnokot illeti, róla csupán azt tudni, hogy a nyaralást megszakítva másnap visszautazott a városba, és a nevezetes eset óta még zuhanyozni sem indul esernyő nélkül.
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek