bla

 

Forog a kerék, a Varázskerék és a Távolságmérő kerék, Fut a havon a fakutya, Utazó növények ülnek rajta, és a Sárréti mendemondák szerint tart A jégkoboldok támadása, hull Az élet vizétől a varázstükörig. Este van már, Barlangba zárt béke A törpék belsejében, világít Galilei csillaga (1612). Nézzük együtt… Tornyai János képeit! Nem nemes és nem jobbágyki ő? Nagylábú Szömörce? Majd ha piros esik! Hintó-mesék ezek mind, avagy az igazságtalanság képei. Három a kérdés: Mi lesz veled, szemét?Kié lesz a Grund? Szereted a kakaót?
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép

Kricsfalussy Beáta

Mi lesz veled, szemét?

Szinte mindennap hallhatjuk, olvashatjuk és az iskolában is gyakran elhangzik: tenni kell a környezetszennyezés ellen, kimerülnek természetes erőforrásaink, lassan ellepi a világot a szemét. Valóban, nagyon sok, Földünket veszélyeztető probléma vár még megoldásra.

Szerencsére egyre többen vannak, akik mindennapi életvitelükkel óvják környezetüket. Sok család és közösség a természettel összhangban, önellátó életforma kialakítására törekszik. Energiaellátásukat
 
a helyi adottságoktól függően nap, szél vagy vízenergia szolgáltatja. A keletkező szennyvizet helyben, biológiai úton tisztítják, majd újrahasznosítják. Jellemzően biokertészettel biztosítják élelmezésük jelentős részét; konyhai hulladékból származó komposzt helyettesíti
a műtrágyát. Használati tárgyaik, tisztítószereik, sőt, néha még a házak is természetes vagy újrahasznosított anyagokból készülnek.
 
Az utóbbi évtizedekben mind nagyobb sikerrel használnak hulladékot építőanyagként. Épülnek házak használt autógumikból, műanyag PET palackokból, fém italos dobozokból, borosüvegekből, építőblokká összepréselt hulladékból. Eleinte a hatóságok idegenkedve, sőt, ellenségesen fogadták ezeket az elképzeléseket, de ma már sok országban engedélyezik építésüket, és vannak készen kapható típustervek is. Kivitelezésük egyszerű: szinte bárki fel tud építeni egy ilyen házat. Érthető, hogy egyre elterjedtebb a gazdaságilag elmaradott országokban, ahol lakóházakat, iskolákat építenek a mindenhol megtalálható hulladék anyagokból. Természeti katasztrófák helyszínein szállások, víztárolók készülnek palackokból.
 
Annak ellenére, hogy a szelektív hulladékgyűjtés mind általánosabb gyakorlattá válik, még mindig rengeteg újrahasznosítható anyag kerül a kukákba. A legfejlettebb országok valóságos szemét nagyhatalmak. Ezekben az országokban a háztartások kukái és az áruházak, üzletek konténerei is nap mint nap megtelnek még jó szavatosságú, hibátlan csomagolású élelmiszerekkel, vagy más, kifogástalan állapotú termékekkel. A rászorulókon kívül egyre többen akadnak, akik spórolásból, hobbiból vagy a pazarlás elleni tiltakozásképpen a kukákból egészítik ki élelmiszerkészleteiket, vagy szerzik be, amire éppen szükségük van, a fűnyírótól a színes ceruza készletig. Ez persze nem olyan egyszerű, mint a bevásárlás, mert a legtöbb országban rendeletek tiltják a konténerek átválogatását.
 
 
 
(A folytatás a téli számban olvasható.)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek