bla

Beszélgessünk a beszédről! – mondja Éles Kés és Tompa Kés a lakodalomban, míg Szent Mihály útján és a Hagyásfa árnyékában Ősz húrja zsong, Az ősz színei és a Szóló szőlő egy Késő nyári emlékkel együtt élnek Bodocs meséiben. Közben a Komposztoszt és szoroz!, hogy lássuk Fától az erdőt, ha eljön Suli hava, és Nézzük együtt Perlrott Csaba Vilmos képeit! meg a Kondenzcsíkot is. Kérdés, vannak-e Ismeretlen szigetek?, és Időkapuk a város szélén, és Mit eszik a zombiféreg? Ismerd meg magad! Pegazus hátán, Szellemvasúton, Időjátékban a Szitakötő szótár és a Nagyon zöld könyv segítségével, mert Egy hét múlva két hete, hogy ez mind: Enyém, tiéd, miénk.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép

Horváth Péter Brúnó

Fától az erdőt

Ismered a mondást: „nem látja a fától az erdőt”? Olyan emberre használjuk, aki elmerül egy apró részletben, és nem foglalkozik a nagy egésszel. Az erdész munkája éppen az, hogy az apró részletekre ügyelve a nagy egészet gondozza: nemcsak fát, erdőt ültet!


Az ő feladata, hogy a kivágott fák helyén új erdő szülessen. Magyarországon, sőt, egész Európában sincs olyan erdőirtás, mint amiről az előző Szitakötőben olvashattál az amazóniai őserdők kapcsán. A kivágott fák helyére nálunk a következő tavaszon újat ültetnek. És hogy miért kell kivágni a fákat? Magad is könnyen megtalálod a választ, ha körülnézel a környezetedben, és átgondolod, mi minden készül fából. A házak teteje, a szobában a parketta, az íróasztalod s mellette a szék, a ceruzáid, a szekrénysorod a polcokkal, a cipős szekrény az előszobában, a függönykarnis, a konyhában a vágódeszka, a fakanál, a kertben a kerítésoszlop, a rózsalugas. Sok házban még ma is fával tüzelnek. A papírlap is fából készül, amire ezt a cikket nyomtatták, és még hosszú ideig sorolhatnánk a felhasználási lehetőségeket.


Gondoltad volna, hogy Magyarország minden lakosa egy év alatt 1 köbméter fát használ el – köztük Te is? Ha elképzelsz egy fakockát, aminek minden oldala egy méter hosszú, az éppen 1 köbméter – ekkora súlyt csak darus kocsi tudna felemelni. És egy ekkora kocka jut rád, a padtársadra, az előtted és mögötted ülőre, a tanárodra, a szüleidre... Ehhez bizony rengeteg fát kell felnevelni! Éppen ezért új erdő telepítésekor az erdész minden négyzetméterre ültet egy fát. Magyarország erdőterülete folyamatosan nő, és csak ott folyik kitermelés, ahol a fák már „megértek”. Az erdészek gondoskodnak az egyensúly fenntartásáról – azt is mondhatnánk, ők egyszerre látják a fát és az erdőt.(A folytatás az őszi számban olvasható)

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek