bla

Beszélgessünk a beszédről! – mondja Éles Kés és Tompa Kés a lakodalomban, míg Szent Mihály útján és a Hagyásfa árnyékában Ősz húrja zsong, Az ősz színei és a Szóló szőlő egy Késő nyári emlékkel együtt élnek Bodocs meséiben. Közben a Komposztoszt és szoroz!, hogy lássuk Fától az erdőt, ha eljön Suli hava, és Nézzük együtt Perlrott Csaba Vilmos képeit! meg a Kondenzcsíkot is. Kérdés, vannak-e Ismeretlen szigetek?, és Időkapuk a város szélén, és Mit eszik a zombiféreg? Ismerd meg magad! Pegazus hátán, Szellemvasúton, Időjátékban a Szitakötő szótár és a Nagyon zöld könyv segítségével, mert Egy hét múlva két hete, hogy ez mind: Enyém, tiéd, miénk.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép

Nagy Andrea

Komposzt - oszt és szoroz!

Kertészkedés közben csodás világ tárul fel előtted. Ha leguggolsz, meglátod: mintha törpék dolgoznának mindenütt! Eső után a földigiliszta apró rögöket túr, a csiga síkos nyomot hagy a földön, bogár reppen, hernyó araszol a leveleken. Ha felnézel, ott meg minden hatalmas: a szomorúfűz lombja olyan, mint az óriáslány kibontott,  földig érő, szőke haja.


Mielőtt kertészkedni kezdenél, érdemes tanácsot kérned, vagy utánaolvasnod, mit hogyan csinálj. Komposztálással például termőföldet készíthetsz, így nem kell virágföldet venned a boltban.


Komposztálási 1x1

A komposzt oszt és szoroz. Magyarországon egy ember évente 300 kilogrammnyi szemetet termel. Ennek egyharmada szerves, zöld hulladék, így ha külön gyűjtöd és komposztálod, alaposan csökkentheted a termelt szemétmennyiségedet. Ugyanakkor a komposzt megsokszorozza a talaj tápanyagait: mikroorganizmusokkal, élőlényekkel gazdagodik és élőbbé válik a kert talaja.     


A komposzt szó a latin compositus kifejezésből származik, jelentése: összetett. A komposztáláshoz valóban sokféle alapanyagot kell összegyűjteni, és minél többféle komposztálható  alapanyagot használunk, annál gazdagabb lesz tápanyagban a kész komposzt. A kerti és konyhai szerves anyagok, más néven zöldjavak újrahasznosítva termőfölddé alakulnak. Így nincs szükség őszi avarégetésre, a szerves anyagok segítenek pótolni a talaj tápanyagait, javul a talaj vízmegtartó képessége és szerkezete, és az intenzív mozgástól te magad is egészségesebb leszel.


A komposztálás korhadási folyamat: elsősorban levegő szükséges hozzá (ezért nevezzük idegen szóval aerob folyamatnak), de nedvesség is. Kellenek aztán megfelelő tápanyagok, meg a talajlakó mikrobák és más élőlények (például ászkák, giliszták, csigák) segítsége. A komposztálás tehát NEM rothadási folyamat, nem kísérik kellemetlen szagok.


(A folytatás az őszi számban olvasható)

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek