bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Pásti Csaba
Óravázlat

 

Nyissátok ki a Szitakötő folyóiratot a 26. oldalon! Olvassátok el a „Porka havak” c. írást! Közben figyeljetek az ismeretlen vagy furcsa kifejezésekre!
 
 
Milyen különös hangzású szavakat találtatok az olvasmányban?
pilinkézz, porka hó, hajm regő, rejtem, regölés, reme róma, rőtt, (megbeszéljük a „megfejthető” szavak jelentését.)
 
 
(Az osztályban néptáncosok is vannak. Az előző napi karácsonyi iskolai ünnepségen a regölés szokását is láthatták a tanulók archív videó bejátszásokról népzenével kísérve.) Megbeszéljük az ott látottakat, a néptáncosok pedig saját élményeiket is elmesélik a műsorral kapcsolatban.
 
 
Mindenki tudja, hogy mit ünneplünk karácsonykor. (Jézus születését.) Mikor is született? (2008 éve: Időszámításunk alapja is Krisztus születése.) Mégis sok nép számára már régebben is kitüntetett szerepe volt a „karácsony” környéki időpontnak.
 
 
December 21. a téli napforduló ideje. Miről nevezetes ez a nap? Ekkor a leghosszabb az éjszaka és a legrövidebb a nappal. (Ettől kezdve napról napra nő a nappalok hossza és csökken az éjszakáké.) (Melyik a nyári „párja”? –– a nyári napforduló – a bocskaikerti Szentiván éji programok felelevenítése, megbeszélése)
 
 
Miért volt régen különösen fontos az embereknek a fény, a nappal? Miért fontos ma is? – vélemények meghallgatása.
 
 
Milyen téli csapadékokat ismertek még a havon kívül? Tudjátok-e melyik hogyan keletkezik? (pl.: zúzmara, dér, dara, köd) A téli csapadékok is a víz különböző formájú megjelenései. Mi mindent tudtok már a vízről? A környezetismeret és természetismeret órán tanultak átismétlése.
 
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek