bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Mester Ágnes
Feladatsor

Korosztály:  12 éves kortól

Mely órán? biológia, osztályfőnöki, egészségtan
Idő: 45 perc, vagy az óra első felében ráhangolás
Módszer(ek): beszélgető kör, vita
 
 
 
- A „régi” biogazdálkodás és a mai gazdálkodás összehasonlítása ( tömegtermelés hangsúlya)
 
 
- A tömegtermelés megjelenésével megjelentek a csomagoló anyagok ( mindent többször becsomagolnak pl.: egység csomagokban külön becsomagolva a termékek), aminek az lett a következménye, hogy a hulladék mennyisége nőtt/ nő.
 
 
- Ezzel szemben a régi gazdálkodással, ahol kimentek pl.: a gyümölcsös kertbe és tálakba szedték össze a gyümölcsöt és mosás után pedig egy kínáló tálba rakták → hulladékmentes zárt rendszer.
 
 
„ Falun nem volt szemeteskocsi, egyáltalában nem volt szemét, amit ki kellett dobni. Krumplihéjat, egyéb konyhai hulladékot megették a disznók és a tyúkok, aztán mi őket. Az istállók előtt volt- mindig és mindenütt- a trágyadomb, annak közelében a budi. Ősszel összevegyítve, a trágyát szekerekkel kihordták a földekre. A műtrágyát nem ismertünk. Az a kevés papír, amit használtunk, tűzgyújtáshoz kellett. Ugyanígy eltüzeltük a napraforgó- és kukoricaszárat, a kukoricacsutkát. Semmi mást nem vettünk a boltban, mint gyufát, petróleumot és sót. A föld adott mindent, az állatoknak és nekünk. Amit mi és ők megettünk, emésztés után visszaadtuk a földnek. Hogy megettük az állatokat? Igen, de ezek az állatok szabadon és boldogan éltek addig.”
 
Polcz Alaine: Macskaregény (36. oldal)
 
 
 
- Az állattartás módjai:
Szabadon élők ↔ bezárva tartottak
 
• Kampány Angliában, hogy a bezárva tartott élőlényeket fogadják be ill. próbálják ki otthonukban is a növénytermesztést. ( Spektrum tv műsorán: River Cottage meséi)
 
 
• Botrányok pl.: libatömés
 
 
- Feladat: találj / keress ezekre a problémákra megoldást.
 
 
- Vita: vegetarianizmus - érvek pro, kontra
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek