bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Inczédyné Számedli Anikó
Vizuális óra - 3. o., dupla óra

Munkaformák: frontális osztálymunka, csoport-, egyéni -, közös munka
Cél: ismeretszerzés, megfigyelés, vizuális képességfejlesztés - finommotorika, célszerű eszközök megfelelő használta
Kellékek: Szitakötő 26. száma, Jenei Beáta: Rovarseregek a réten ppt segédanyag, A/3-as rajzlap, rajztábla, pasztellkréta
 
 
Bevezetésként: Az első óra elején felolvasom a Szitakötő 26.sz 4.o. „Az elveszett hegedű” című mesét. Hány féle, mezőn élő rovart ismertetek fel a kis történetben? Külsőleg miben különböznek egymástól ezek a rovarok
 
1. feladat: Hogy pontosabban is meg ismerkedjünk ezekkel a rovarokkal, nézzük meg Jenei Beáta: Rovarseregek a réten ppt segédanyagát.          
     
2. feladat: Ismereteink bővítése után, felszerelkeztünk rajzlappal, rajztáblával, és a pasztellkrétákkal. Majd útra keltünk. Az iskolánk közelében van egy nagy rét, és egy kis park. 
 
 
3. feladat: Érkezésünk után, mindenki helyet foglalt a fűben. Majd folytattam a tájékoztatást.  Hasra feküdtek csukott szemmel a gyermekek, és hallgatóztak. Mit hallotok? (A közelben nincs autó- forgalom.) A gyermekek sorolták a különféle állathangokat. Pl. a tücsök ciripelését is felismerték!
 
4. feladat: Ezután nyitott szemmel is felfedezték a mezőn élő rovarokat, bogarakat, és megfigyelhették saját környezetükben is ezeket az állatokat
 
 
5. feladat: Az itt látott, hallott állatok megörökítése a rajzlapra. Egy A/3-as rajzlapon ketten vagy hárman is dolgozhattak csoportmunkában.  
 
Nagy élvezettel rajzoltak kint a szabadban. (Kérésük: ezek után minden órán kint dolgozzunk.) Az arra sétálgató emberek megnézték a készülő gyerekmunkákat, és meg dicsérték őket. Ez nagyon jól esett nekik, és büszkék voltak magukra.   
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek