bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Őstojás a kőlevesben - term.tud. jegyzet

 

Zúza

A madarak – és számos őshüllő – emésztőrendszerében kavicsok találhatók. A madaraknak a zúzájában. Ezeket a köveket a háziasszony kiszedi, mielőtt beletenné a zúzát a levesbe. Miért éppen a madarak nyelnek le kavicsokat? Miért éppen nekik van zúzájuk (amely összeZÚZZA) a magvakat?

 

Erre nagyon egyszerű és rövid a válasz. Mert nincsen foguk. A kérődzők alaposan (és kétszer is) megőrlik a fogaikkal a növényi magvakat. Fontos is, mert az emésztés annál alaposabb és könnyebb, minél nagyobb felületen érik az emésztő-enzimek a tápanyagokat. Azok a madarak, amelyek magokkal táplálkoznak, a zúzájukban lévő kövek mozgatásával „őrlik” meg a magvakat. A rovarevő és ragadozó madarak zúzája nem izmos, hanem vékonyfalú, gyakorlatilag funkció nélküli.

 

Tojás

A legtöbb hüllő, minden madár, és néhány emlős tojással (latin ovum) szaporodik. A tojás egy nagy, sok tartalék tápanyagot tartalmazó petesejt vagy zigóta (tehát megtermékenyített petesejt), amit számos védőréteg burkol.

Tojással szaporodó gerincesek:

  • hüllők (lágy héjú)
  • madarak (meszes héjú)
  • emlősök (a kihalt fajokon kívül a tojásrakó emlősök – lágy héjú)

 

Nézzük meg a tojás belső szerkezetét:

http://images.google.hu/imgres?imgurl=http://www.idre.hu/kepek/oktatas/tojas.JPG&imgrefurl=http://www.idre.hu/oktatas/a-madarak-anatomiaja.html&usg=__JUARoPfS5Lu8cGigatJ5RoNClGk=&h=324&w=343&sz=26&hl=hu&start=10&sig2=-yX6CJYj_

 

A köznyelv ismeri a „hangyatojás” kifejezést is. Ez azonban valójában nem tojás, hanem báb.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek