bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Én elmentem a vásárba - term.tud. jegyzet

 

Kardnyelők

A kardnyelőknek az a „trükkje”, hogy nem nyelnek. Természetes körülmények között, ha az ember garatját megérinti valami, megindul a nyelési reflex, s a nyelőcsőbe továbbítja a falatot. A nyelőcsövön ekkor megindul egy összehúzódás-sorozat, amely féregszerű mozgással, szakaszokban tolja le a falatokat a gyomorba. Szaknyelven ezt perisztaltikus mozgásnak hívják. Feltétlen reflex, amely mindenkinél automatikusan bekövetkezik. Nem kell tanulni. Ennek a reflexnek köszönhetően ivás közben szakaszosan megy le a torkon (pontosabban a nyelőcsövön) a folyadék.

Azonban – ahogyan más reflexek esetében is –, megtanulhatjuk a reflex blokkolását, leállítását. Vannak, akik megtanulnak nem kortyokban inni, hanem úgy, hogy folyamatosan folyik lefelé a nyelőcsövükben az innivaló. Az ő nyelőcsövükön nem fut végig a lefelé haladó perisztaltikus összehúzódás, hanem végig ernyedt állapotban van.

Ez a kardnyelők titka is. Ha beindulna a perisztaltika, összevissza kaszabolná a nyelőcső belső falát az éles kardpenge.

 

Reflex-vizsgálatok

Nézzük meg, hogy más reflexek is leállíthatók, visszatarthatók-e!

A) A szem sérülés elleni védekező reflexe. Ha valami túl közel kerül a szemünkhöz, akaratlanul is pislogunk egyet, azaz a szemhéjunk egy pillanatra becsukódik. Próbáljuk ki, hogy ez mindig bekövetkezik-e!

1) Valaki mereven nézzen előre!

2) Mellette álló társa váratlan és hirtelen mozdulattal rántsa el a kezét a másik arca előtt, s figyelje, hogy pislant-e.

B) A szem erős fény elleni védekező reflexe a pupilla szűkülése. Ezzel ugyanis csökken a szem belsejébe jutó fény ereje. Vizsgáljuk meg ezt is!

1) Zseblámpával világítsunk egy társunk szemébe, s figyeljük, mit csinál a pupillája!

2) Egy másik társunk szemébe úgy világítsunk zseblámpával, hogy közben a tenyerünkkel vagy egy füzettel, amelyet az orra „folytatásaként” tartunk, árnyékoljuk a másik szemét, hogy abba ne jusson a zseblámpa fénye. Most ne abban a szemében figyeljük a pupillát, amelyikbe belevilágítunk, hanem a másikban!

3) Vizsgáljuk meg, tud-e az illető arról, hogy mit csinál a pupillája, s tud-e rajta akarattal változtatni!

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek