bla
 
Hol volt, hol nem volt, volt egy távoli birodalom, melyet úgy hívtak, a Fényes Külsőségek Országa. Ebben az országban a szép emberek mindig jobban boldogultak. A szép gyerekeket kényeztették az óvodában, a csúnyábbakat sarokba állították, hátha attól megszépülnek...
 
(Inczédy Tamás)
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
ARANYESŐ ÉS SZURKOS ÜST
Orosz Gábor

Cselből csalni?

Az iskolások évezredek óta csalnak. Az első fenn-maradt feljegyzés az ókori Kínából származik, ahol a diákoknak nehéz vizsgát kellett tenniük, hogy később megélhetést biztosító állást szerezzenek. Ők is csaltak, bár ha lebuktak, nem egyest kaptak, hanem halálbüntetésre számíthattak
 
Az iskolai csalás három formáját különböztetjük meg: (1) amikor nem megengedett információkat adsz át és fogadsz el, (2) amikor nem megengedett anyagokat használsz fel (például puskázol) és (3) amikor tanárod gyengeségeivel visszaélve próbálsz előnyt szerezni a jobb jegy reményében (például a dolgozat előtt megszerzed a kérdéseket). Érdemes elkülöníteni az órai számonkérések során jelentkező csalásokat a plágiumtól (amikor mások gondolatait úgy használod fel a beadandó dolgozatokban, hogy nem utalsz a forrásra). Dolgozatírás közben is kétféle módon történhet a csalás: lehet egyéni (puskázás) és együttműködő (súgás). 
 
A csalások módját nagyon sok minden befolyásolja: az egyéni különbségek, a helyzeti tényezők és a tágabb kultúra. Az egyéni különbségek közül legfontosabb talán, hogy szívesen tanulod-e az adott tananyagot. Amikor élvezed a tanulást, mert érdekes dologról szól, kevésbé csalsz a számonkéréskor. Ha egyáltalán nincs kedved tanulni, és az sem igazán érdekel, milyen jegyet kapsz, valószínűbb, hogy nem megengedett eszközhöz nyúlsz. Nagyon érdekes, hogy számos kutatás bebizonyította: nemcsak rajtad múlik, mennyire szereted a tananyagot, hanem a tanárokon is. Ez viszont már a helyzeti tényezők csoportjába tartozik. 
 
Amikor a tanárod is élvezi a tanítást és ő maga is érdeklődik a téma iránt, ez az érdeklődés átragad rád is, és ennek köszönhetően kevésbé valószínű, hogy puskázni vagy lesni fogsz, amikor dolgozatot írsz. Még ennél is sokkal jobb, ha a tanárod őszintén lelkesedik a tantárgyáért, mert így te is kevésbé csalsz, mint a tanagyagot unottan daráló tanároknál. Biztosan észrevetted már, hogy akkor csalnak a diákok, amikor a tanár nem figyel oda. Ha odafigyel, nem kell beígérnie szigorú büntetéseket, mert ilyenkor senki nem mer csalni. A kutatók úgy találták, ez az odafigyelés erősebb visszatartó erő, mint a beígért súlyos büntetés.
 
 
(A folytatás a téli számban olvasható.)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek