bla
Kibámul a nyár ablakán
a májfoltos, öreg platán,
szunyókál egész délután,
álmában kap a szél után.
(Fecske Csaba)
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép

Timár János

Elhiszed?

Biztos hallottál már a skót felföldi nevezetességről, Loch Ness-ről (ejtsd: loh nesz), ahol állítólag időről időre feltűnik a tóban évezredek óta élő vízi szörny. Sokszor hallunk a magas hegyek között élő jetiről, és láthatunk fotókat, filmeket repülő csészealjakról is. Ezek a „hírek” mindig előkerülnek, ha éppen nincs miről írni az újságokban, ha valahogy ki kell tölteni a műsoridőt a tévében. Ezek a híradások látszólag éppen olyanok, mint a valódi hírek, mégis meg kell próbálnunk felismerni, mikor hallunk valódi eseményekről híreket és mikor találkozunk álhírekkel, valótlanságokkal. Nem könnyű a megkülönböztetés, hiszen a hamis híradás sokszor megfelel a Szitakötő téli számában bemutatott hírelemeknek, mert leírják, mi, mikor, hol történt
 
Ezért nem szabad mindent elsőre elhinni, elfogadni. Egy meglepő hír hallatán érdemes elgondolkodni, hogy józan ésszel, eddigi tudásunk alapján elképzelhetőnek tartjuk-e, amiről szól. Ha kicsit is hitetlenkedünk vagy úgy érezzük, ilyet még sohasem hallottunk, és nagyon valószínűtlennek találjuk, olvassuk el még egyszer figyelmesen, hátha kiderül a turpisság. Ellenőrizhetjük, hogy más újságokban, más műsorokban is ugyanígy jelent-e meg a hír. 
 
A tavaszi Szitakötőben szó esett a bulvár és a közéleti médiumok különbségéről. Fontos azt is megnézni, hogy a hihetetlennek tűnő hír hol jelent meg: pletykalapban vagy komolyabb napilapban.
 
 
(A folytatás a nyári számban olvasható)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek