bla
Kibámul a nyár ablakán
a májfoltos, öreg platán,
szunyókál egész délután,
álmában kap a szél után.
(Fecske Csaba)
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép

Kámán Balázs

Tündér vagy boszorkány [4]

Eddig arról tűnődtünk, milyen jelekből ismerheted fel a és a rossz szándékú embert, arra ugyanis nem hagyatkozhatsz, hogy valaki mit mond magáról. Talán már tapasztaltad, hogy legtöbbenmég ha szerénykedve is – dicsérik saját képességeiket. És nincs olyan elvetemülten gonosz ember, aki ne igyekezne legalább leplezni, milyen visszataszító. Nem megfontoltan hamiskodik, inkább ösztönösen takargatja hamisságát. Mindannyian kisebb-nagyobb közösségekben élünk, s még aki tagadja, annak is számít, hogy mit gondolnak róla a közösség tagjai. Szeretetre méltónak mutatkozna. Jónak, okosnak, ügyesnek látszani kifizetődő is. Így hát nem sokat adhatsz a látszatokra. De nem csak a kellemes benyomás téveszthet meg. Nem csak a szépséges királynőben ismerheted fel a förtelmes lelkű boszorkányt, aki annyira magába vakult, hogy féltékenységében és félelmében elpusztítana maga körül minden szépséget
 
A látszatok fordítva is „megcsalhatnak”. Ilyenkor ugyan nem „csalódást”, hanem meglepetést emlegetünk. Mert lehet egy tündérien kedves és segítőkész ember annyira félszeg vagy elfogódott, hogy szinte ügyefogyottnak érzed, s eleinte nem is feltételezed, milyen remek társaddá lesz. 
 
Gondolj csak Süsüre, az egyfejű sárkányra! Süsü ugyancsak kilógott a maga környezetéből. A háromfejű sárkánycsaládban megvetették, kicsúfolták, sőt, királyapja ki is tagadta. Méghozzá nem csupán testi fogyatékossága miatt. A mindenkit rettegésben tartó fenevadak közé nemigen illett a legkisebb sárkányfi, a gyöngéd, barátságos és gondoskodó Süsü.
 
Bizony, könnyen megeshet, hogy nemcsak a mesevilágban, hanem valóságos életed során is csetlő-botló, dadogó-habogó tündérrel találkozol. Jobb, ha már most sem ítélsz elhamarkodottan, és főleg nem fogadod el azonnal mások, a „többség” ítéletét. Ezek az ítéletek gyakran inkább előítéletek. Az előítéletek pedig tudatlanságból, hamis hiedelmekből, szellemi lustaságból erednek. Könnyű átvenni, meggondolatlanul szajkózni egy ki tudja, mikor és miért formálódott véleményt – de szörnyű veszélyes is.
 
Akit valamilyen adottsága vagy tulajdonsága miatt kiközösítenek – például a család „fekete bárányának” vagy „az osztály szégyenének” mondanak – és elkülönítenek, könnyen torzulhat. 
És szinte elkerülhetetlen, hogy később, akár évek múlva ne bosszulja meg valamiképp szenvedéseit. 
 
 
(A folytatás a nyári számban olvasható)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek