bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Barton Zsoltné
Magyar nyelv és kommunikáció

Házi feladatként a tanulók a Magyar nyelv és kommunikáció 8. osztályos munkafüzetből azt a feladatot kapták, hogy Örkény István hír-egyvelegéből válasszanak ki egy címet. Írjanak belőle egy hírt, majd ugyanebben a témában készítsenek egy riportot is.

1. Az óra szokásos indítása

2. A házi feladatok ellenőrzése, néhány megoldás bemutatása, értékelése, az esetleges hibák megbeszélése.

3. Ráhangolás (frontális munkával)

Milyen sajtószövegekkel ismerkedtünk meg eddig tanulmányaink során? (felsorolják) Legutóbb a hírrel foglalkoztunk, a házi feladat is hírkészítés volt. Ha figyelitek a sajtót, a televíziót, az internetet, láthatjátok, hogy hírek áradata vesz körül bennünket nap mint nap.  Általában hisztek-e a híreknek? Mikor hihető egy hír? Hogyan lehet ellenőrizni a valóságosságát?

4. Ismétlés

Mikor egy hír? (4 W!!!)

Tudjátok-e hol található Skócia? Vegyétek elő a térképeteket, keressük meg!  Melyek a nevezetességei? Hallottatok-e Loch Ness-ről? (megbeszéljük)

Tegnap érkezett meg a Szitakötő folyóirat 26. száma, érdekes írást olvashattok Timár Jánostól. Ez is hír, mégpedig hír, hiszen nagyon vártuk már az új számot.

5. Feladat: Olvassátok el a cikket a 28-29. oldalon (önálló munka)

6. A cikk feldolgozása szövegértést segítő kérdésekkel: (tanulópárokírásbeli válaszok)

Mi a különbség a valódi hírek és az álhírek között? Könnyű különbséget tennünk? Mi szükséges a döntés meghozatalához? Feltétlenül rossz szándék vezet valakit, amikor hamis tényekről tájékoztatja az olvasókat? Állhat üzleti szándék is e mögött? Jó-e a tömeghisztéria keltés?

7. Ellenőrzés - megbeszélés

8. Gyakorlás feladattal – (csoportmunka – 4 fős)

A múlt pénteken volt iskolánkban az osztályok fotózása, ezen a hétvégén az IKSZT-ben hüllőkiállítás lesz. Ebből a két témából lehet választanotok, készítsetek egy valódi hírt és egy álhírt! Úgy állítsátok össze az álhírt, hogy az eseményt nem ismerő, de figyelmes olvasó is gyanakodjon a hír megbízhatóságára!

9. Az elkészült hírek bemutatása, megbeszélése – a legjobb munkák kiválasztása a pályázatra.

10. Házi feladat kijelölése: készítsenek tudósítást a megírt hírek alapján.

12. Az órán végzett munka értékelése

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek