bla

Mit fogtál ki?, Torzonborz, Mit fogott a hálótok? Hogyan szólíthatom? Tudod, Jetik a  tengerben is laknak. Halló! Háló? Mivel lát jól az ember?, Gyöngyhalászok. Csobbanjunk! és Nézzük együtt Szobotka Imre képeit! Vigyen minket a Szellemvasút, avagy a sírás és nevetés ereje Nagymama tenyerén, suhanjunk Mint hal a vízben, mint Az istennő madara, mint A növénydoktor a Zöld ebéd után. Táltoslovam patkója csattog ott: Játék az utcán.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
MIT FOGTÁL KI?
Bene Zoltán | Maros Krisztina

Csali Csabi csodája

A falunk határában, a keleti erdőn keresztül patak folyik. Egy ősöreg, odvas fa gyökerei közül bukkan elő és a faluvégi kurta kocsma kerítésénél tűnik el egy csipkebokor alatt. Néhányunk olykor vékony zsineget köt vaskos, ám ruganyos botra, a zsineg végére horgot erősít, a női fodrásztól hajhálót csen, a lábára gumicsizmát húz, úgy indul a keleti erdőbe

 
Amikor nem száraz a medre, lágyan, selymesen csörgedezik a patakocska, benne csillogó hátú halacskák fickándoznakmondogatja Csali Csabi, az efféle vállalkozások kiötlője
S minden úgy igaz: amikor nincs kiszáradva, lágyan, selymesen csörgedezik a patakocska, benne csillogó hátú halacskák ficánkolnak. Ezeket próbálják Csali Csabiék horogra akasztani – horgásznak. Ám a csillogó hátú halacskák ügyet sem vetnek rájuk. 
 
Egy őszi reggelen azonban (csodák csodája!) Csali Csabi fülig érő vigyorral érkezett haza, vállán a botja, kezében a hajháló, a hajhálóban valami sötét tömeg. A faluvégi kurta kocsma törzsvendégei egyből köré is gyűltek, és Csali Csabi büszkén mutatta zsákmányát: egy teknőcöt. 
 
Csali Csabi többé nem járt horgászni. Gödröt ásott a kertjében, beleengedte a teknőcöt. Naphosszat ült a gödör partján, amit tónak nevezett, figyelte a hüllőt, ahogy nem csinált semmit. Néha parizert adott neki, amit a szatócsboltban vásárolt. Mi figyeltük Csali Csabit, Csali Csabi figyelte a teknőcöt, aki egy nap kiült a gödör közepén egy kőre, és a szemét Csali Csabira szegezte. Nem történt semmi sokáig, csak bámulták egymást, s mi, valahányszor arra jártunk, egy pillantást vetettünk rájuk. Ültek, farkasszemet néztek, eleredt, majd elállt az eső. 
 
Egy reggel Csali Csabi betért a faluvégi kurta kocsmába, arca fénylett, hangja zengett. 
 
– Hát a teknőc? – kérdeztük.
 
– Mint a mesében – válaszolt Csali Csabi. – A történet csodálatos, csodával teli és réges-régi. Ismeritek ti is, nyilván. Tudjátok: kívánság, és annak a teljesítése.
 
– Akkor most gazdag vagy? – kérdeztük.
 
– Visszavittem a patakba – felelte Csali Csabi. 
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek