bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Teknőc

 

Csabi teknőcöt fogott, otthon egy gödörben tartotta egy ideig, majd végül visszavitte a patakba. Vajon miféle teknőcöt (hivatalos nevén teknőst, hibás nevén teknősbékát) foghatott?

 

Magyarországon egyetlen vadon élő teknős faj él, a mocsári teknős (Emys orbicularis). Zöldes-barnás-fekete színe van kicsi sárgás pöttyökkel. 20-30 évig is él, s arasznyira megnő. Ekkor már 1 kg körül van a tömege. Nem jellemző, hogy patakban élne; inkábbahogy a neve is jelziiszapos állóvizekben, folyók holtágaiban fordul elő.

 

Foghatott Csabi vörösfülű ékszerteknőst (Trachemys scripta) is. Ez a feje két oldalán húzódó, élénkvörös csíkokról kapta a nevét, de sárgás csíkokkal az egész teste ki van díszítve. Ez a teknős amerikai állat, vagyis nálunk nem őshonos. Viszont akvaterráriumi díszállatként sokan tartják. (akva = víz, terra = föld, tehát az akvaterráriumban víz is van, szárazföld is van.) A gazdik azonban sokszor megunják a tartást, s ilyenkorminthogy vízhez kötődő állatról van szó, érthetőenegy vagy folyó partján elengedik a teknőst. A vörösfülű teknős jól megél vadon is, s hosszú, akár 70 évig tartó élete során kétszer akkorára , mint a mocsári teknős. Erősebb és agresszívabb természete révén nehezíti a mocsári teknős élelemhez jutását, így az kicsire vagy el is pusztul. Bizonytalan ugyan, hogy szaporodik-e nálunk a vörösfülű ékszerteknős, viszont hosszú élettartama és számottevő szabadon engedése következtében egyre több helyen találkozhatunk vele.

 

Milyen érzés, gondolat vezethette Csabit, hogy elengedje a teknőcöt?

Jól tette-e? 

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek