bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Inczédyné Számedli Anikó
Napközis foglalkozás

A mese közös elolvasása, feldolgozása, tartalmának megbeszélése
 
A korosztály: Alsó tagozat 2. osztályos napközis csoport.
 
Foglalkozás fajtája: irodalmi és kézműves foglalkozás.
 
Foglalkozás célja: kommunikáció, ismeretszerzés, finommotorikus készség, szem-kéz koordináció fejlesztése.
 
Eszközök: Szitakötő folyóirat 22. szám, terrárium, Béla a pirosfülű ékszerteknős, Fazekasné Sin Gyöngyi Igaz-hamis segédanyaga, dióhéj, papír, olló, ragasztó, dekorációs filctoll, pamutszál, hurkapálcika.   
 
Foglalkozás menete
 
Bevezetésként: Ráhangolódás a részre. Ki milyen vízben élő állatokat ismer? Ki tart otthon vízben élő állatokat?
 
rész: A folyóirat 2. oldalán található mese közös elolvasása. Kérdések segítségével a tartalom visszamondása. Pl. Ki a főszereplő a mesében? Mi történt Csali Csabival? Milyen évszakban történt az „eset”? Miért hitték az emberek, hogy Csali Csabi gazdag lett? Hány kívánság szerepel általában a népmesékben?
 
Béla (a tanító néni háziállata) a pirosfülű ékszerteknős megfigyelése. Hogy használja a lábait az úszáshoz? Mivel táplálhatjuk?
 
Csoportmunka: Csoportosodjatok annyiasávalahány kívánság szerepel általában a népmesékben! A három gyermekből álló csoportok megkapják Fazekasné Sin Gyöngyi Igaz-hamis segédanyagának másolatát. Feladat megbeszélése, majd közös ellenőrzése
 
Egyéni munka: Dióhéjból teknősök készítése, majd egy teknős gyorsasági verseny rendezése.
A táblára rajzolt minta alapján papírra mindenki megrajzolja a teknős testét, majd ollóval kivágjuk. Fél dióhéjból készül a teknője, melyet a papírra ragasztanak. Dekorációs filctollal kifestik a teknős testét és páncélját. 6 cm hosszú hurkapálcika közepére rákötünk egy 50 cm hosszú pamutszálat, majd a másik végit a teknősünk nyakára.
 
Játék: A teknősöket egymás mellé állítjuk a rajtvonalhoz, amit a terem padlójára felrajzoltunk. Kiegyenesítjük a pamutszálakat, és a hurkapálcikánál fogva kell feltekerni. Az nyer, aki hamarabb tudja feltekerni a pamutot a pálcikára, vagyis akinek hamarabb fut be a célba a teknőse.
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek