bla

 

Forog a kerék, a Varázskerék és a Távolságmérő kerék, Fut a havon a fakutya, Utazó növények ülnek rajta, és a Sárréti mendemondák szerint tart A jégkoboldok támadása, hull Az élet vizétől a varázstükörig. Este van már, Barlangba zárt béke A törpék belsejében, világít Galilei csillaga (1612). Nézzük együtt… Tornyai János képeit! Nem nemes és nem jobbágyki ő? Nagylábú Szömörce? Majd ha piros esik! Hintó-mesék ezek mind, avagy az igazságtalanság képei. Három a kérdés: Mi lesz veled, szemét?Kié lesz a Grund? Szereted a kakaót?
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép
Kép
Kép
SZELLEMVASÚT
Levendel Júlia

avagy az igazságtalanság képei

1937-ben Kálmán Kata fotóalbuma valósággal berobbant a magyar közéletbe. A kötet egyik méltatója, a nagyszerű újságíró, Bálint György döbbenten kérdezte: „lehet-e egyáltalán mással törődni, más problémákkal játszani, míg sokmillió ilyen arc néz ránk  a magyar nép fülledt és néma sűrűjéből?“ A csinos fiatal , aki megteremtette a magyar szociofotót, maga is megdöbbent képei hatásán. A társadalom kisemmizettjeit mutatta meg: szegény gyerekeket, meggyötört öregeket, kilátástalanul robotolókat

 

S nem lesipuskásként, titkon „kapta le“ őket. Kálmán Kata nagyon is tiszteletben tartotta a szociofotózás alapvető követelményét: fotós és modellje ismerje egymást, hiszen csak valódi kapcsolatban lehet felfedezni egy ember életének jellegzetes pillanatait. 
 
Amikor sok-sok fényképből válogatva összeállította Tiborc című albumát, Kálmán Kata megkereste Móricz Zsigmondot, és megkérte, írjon előszót a kötethez. No de tudta, hogy Móricz két dolgot nagyon nem szeret és következetesen el is hárít: nem ad autogramot (már akkor is divatos volt híres emberek aláírását gyűjteni) és nem ír előszót. De láss csodát! Móriczot annyira elbűvölték a fotók, hogy nem csupán kötetnyitó ajánlást írt, de kiadót is szerzett, sőt, ahol csak tudta, népszerűsítette a képeket. Az album a Bánk bán tragédia szereplőjéről kapta címét. Katona József drámájában Bánk nagyúrnak mondja el a paraszti sorba szorított Tiborc, milyen az ország nyomorultjainak élete. És Móricz a fotókat látva ráeszmélt, hogy ezek az emberek az ő hősei. Róluk írta legszebb, legszorongatóbb novelláit, regényeit, és azt is megérezte: a kép, a látvány talán erősebb hatású, mozgósítóbb, mint az írás. A harmincas években sorra születtek a szépirodalmi szociográfiák. A gyakran emlegetett „hárommillió koldus“ országában több művész a tények leírásával vagy megmutatásával tiltakozott a kizsákmányolás, mindenféle egyen-lőtlenség és megalázás ellen. 
 
Kálmán Kata később elmesélte, hogy ő sohasem tanult szociológiát, nem olvasott filozófiát, de gyerekkorától mélyen felháborította a társadalmi igazságtalanság. „Hogy fotós lettem, véletlen – mondta –, de az, hogy szociofotós lettem, nem véletlen“.
 
Persze, elárulom neked, egyáltalán nem véletlenül lett fotós. A Felvidéken született Kálmán Kata Budapesten érettségizett, és utána modern táncművészetet tanult. A magániskolában komoly elméleti oktatás is folyt. Művészet- és kultúrtörténetet a magyar avantgárd, az újítások sokoldalú alkotója, Hevesy Iván tanított. Ismeretségükből hamar nagy szerelem és életre szóló munkatársi kapcsolat lett. Éppen húszesztendős volt Kata, amikor házasságot kötöttek. A fiatalasszony gyakran szerepelt a mozdulatművészeti előadásokon, a megélhetéséhez szükséges pénzt azonban – társaihoz hasonlóan – tanítással kereste. A tanítványokat pedig – mi mást tehetett? – bérelt lakásukban fogadta. Hevesy megelégelte a jövés-menést, és kérte ifjú feleségét, hagyja abba ezt a munkát, cserébe felajánlotta, hogy megtanítja fotózni. A férj remek fotós is volt, a feleség pedig kivételesen fogékony növendék. Egy esztendő után készítette Kálmán Kata a Kenyérevő gyerek című fotót, azóta is legismertebb fényképét. A portré egyik titka, hogy a szegényesen – ne szépítsük! rongyokba – öltözött, láthatóan éhes kisfiú nem egyszerűen egy „gyerek“, nemcsak tudjuk, mert megtanultuk, hogy négyéves és Varga Lacikának hívják, hanem Kálmán Kata közvetítésével immár örökre személyes ismerősünk is. Úgy érezzük, a közelünkben van, tekintete ránk irányul – legszívesebben barátságosan hozzá hajolnánk.
 
 
 
(A folytatás a téli számban olvasható.)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek