bla

 

A sötétség világában Éjszakai bútorszörnyek között is eljön Az álmok királynője, az Álomhozó, s máris A drámák bölcsőjénél vagyunk. Horgonyt le! Nézzük együtt Gadányi Jenő képeit! A polisz polgára, Az igazságot tévő Rózsasándor társaságában. Aztán a Szellemvasút… avagy a nőnevelés szabadcsapata elröpít egy Boszorkánykonyhába, ahol a Tintahal rokona Egérszámtant és Az ékesszólás tudományát oktatja Madár Úrnak. De kürtöl a posta. Viszont Nem jön senki. Az Időjáték…szerint Rákóczi kémek és kalózok közt 1712-ben fölfedi A ház titkait.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép

Pásztor Sándor

Éjszakai bútorszörnyek

Alvásra mindenkinek szüksége van. A tested ilyenkor megpihen, az agyad rendszerezi az aznapi ismereteket, és felkészül a következő napra. Ha nem alszol eleget, nyugtalan, türelmetlen leszel, nehéz odafigyelned a teendőidre, nem érzed jól magad a bőrödben

Az alvás tehát szükséges és hasznos, mégis sokan félnek az elalvástól. 
 
Gyakori, hogy valaki magától a sötétségtől fél – ez annak a jele, hogy fejlődik a képzelete. Sötétben a dolgok elvesztik megszokott alakjukat és méretüket, akár el is tűnhetnek, és ilyenkor előbújnak a képzeletben lappangó ijesztő gondolatok, alakok. A világosban jól ismert, megszokott bútorok szörnyeket formáznak, a nappal észre sem vett zajok felerősödnek és félelmetesnek tűnnek. Ráadásul a sötétség elszigetel a többiektől, egyedül érzed magad. Jó ezeket az éjszaki szörnyeket minél előbb elűzni, mert akár a felnőttkorban is velünk maradhatnak. Segítség lehet, ha éjszakára égve hagysz egy kis lámpát, ami az alvást nem zavarja, de a tárgyakat, bútorokat láthatóvá teszi. Hagyd nyitva a szobaajtót, és bújj a kedvenc plüssállatoddal ágyba. Lefekvés előtt ne nézz tévét és ne videojátékozz, mert felpörgeti és ijesztő alakokkal árasztja el a képzeletedet.
 
Mások a rossz álmoktól tartanak, azért félnek az elalvástól. A rossz álmok okozóit sokszor nem nehéz megtalálni, elég, ha megvizsgálod, mit csináltál a lefekvés előtti 1-2 órában. Nem ajánlatos például nehéz ételeket vagy édességet enni, ami megterheli az emésztőrendszert. A szervezet így ahelyett, hogy ellazulna, kénytelen „dolgozni”, ami álmatlansághoz vagy rossz álmokhoz vezethet. Ha este éhes vagy, egyél gyümölcsöt vagy pirítóst gyümölcslével. A tévézés, számítógépezés helyett olvass egy nem túl ijesztő témájú könyvet. 
 
 
(A folytatás az őszi számban olvasható)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek