bla

A Szóbeszéd hóemberekről szól ezúttal, hiszen tél van, Fagyra fagy jönA levegő is megfagy. Gyere, öreg, Betlehembevagy A sólyomfejű isten országába, és közben Beszélgessünk a beszédről! Ismerd meg magad! és Nézzük együtt Aba-Novák Vilmos képeit! Áramszünet esetén meghallgatjuk Micur és a mészkőrobbanás meg Holdonfutó Jankó és Don Juan történetét, majd megismerkedünk A tojástörő keselyű és a takarító delfin meg a Tevékeny talajlakók mindennapi életével. Ekkor már visz minket a Szellemvasút… avagy a nagy adag szeretet, értjük a Vörös iszap és magyar ezüst kapcsolatát, és vár a Búvóhely aranyrögökkelmindez, a Szitakötő szótár is: Enyém, tiéd, miénk.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
SZÓBESZÉD HÓEMBEREKRŐL
Petrik Iván | Orr Máté

Krumplifőzelék

A hóemberekről sok furcsa szóbeszéd járja. Legutóbb azt hallottam, hogy szeretik a krumplifőzeléket. Mindig is hevesen tiltakoztam az ilyen gyalázatos állítások ellen, de végleg meg akartam bizonyosodni az igazamról, ezért kisétáltam az udvarra, és megszólítottam azt a fancsali képűt, aki itt vert tanyát a házunk mellett a nagy hóesés után.
– Hogy vagyunk? Hogy vagyunk? – kérdeztem mint régi ismerőst.
– Rosszul – válaszolta mogorván.
– Csak nem azért, mert krumplifőzeléket ettél?
– Mit beszélsz itt butaságokat!? Rosszkedvem van, mert egyedül vagyok, felém se néz senki, a szél se fúj.
Már-már felajánlottam, hogy jöjjön be hozzánk, a meleg szobába, a kályha mellé, de meggondoltam magam.
– És a többi hóember?
Megigazította a piros lábast a fején, és szomorúan mondta:
– Ők jól érzik magukat, engem itt hagytak őrségben. Ha jön az olvadás, riadót kell fújnom.
– Attól ne félj! – kiáltottam nevetve. – Most olvastam az újságban, hogy még hetekig nagyon hideg lesz. Fagy, mínusz húsz, még több hó, gyönyörű idő.
– Melyikben olvastad?
– A Lyukas Gombócban.
– Á, abban nem lehet megbízni.
Hát ez igaz, gondoltam, a múltkor is esőről írtak, aztán hó esett.
– Na, ide figyelj, mi már megvacsoráztunk, elácsorgok itt egy darabig, figyelek az olvadásra. Szaladj el, pihenj, diskurálj a barátaiddal!(A folytatás a téli számban olvasható.)

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek