bla

Beszélgessünk a beszédről! – mondja Éles Kés és Tompa Kés a lakodalomban, míg Szent Mihály útján és a Hagyásfa árnyékában Ősz húrja zsong, Az ősz színei és a Szóló szőlő egy Késő nyári emlékkel együtt élnek Bodocs meséiben. Közben a Komposztoszt és szoroz!, hogy lássuk Fától az erdőt, ha eljön Suli hava, és Nézzük együtt Perlrott Csaba Vilmos képeit! meg a Kondenzcsíkot is. Kérdés, vannak-e Ismeretlen szigetek?, és Időkapuk a város szélén, és Mit eszik a zombiféreg? Ismerd meg magad! Pegazus hátán, Szellemvasúton, Időjátékban a Szitakötő szótár és a Nagyon zöld könyv segítségével, mert Egy hét múlva két hete, hogy ez mind: Enyém, tiéd, miénk.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép

Illés Györgyi

Beszélgessünk a beszédről!

A nyári Szitakötőben olvashattál a „motoszkálás”-ról, s hogy a mozdulataink is beszélnek. Ha valaki belép valahova, a tekintetével, a mozdulataival, a ruhájával többet árul el magáról, mint a beszédének tartalmával.

Véleményt alkotunk egymásról, sokszor elég ehhez egy pillantás, amit úgy nevezünk: első benyomás. Kommunikációnk tartalmon kívüli részének vannak látható és hallható elemei. Látható a testtartás, gesztus, mimika, tekintet, hallható a hangunk magassága, beszédünk tempója, ritmusa, dallama, vagyis a beszéd zenei elemei és persze a beszéd tartalma is.

Mit gondolsz, melyik hat jobban az emberre, az, AMIT mondanak neki, vagy az, AHOGYAN mondják?

A kommunikációt kutató tudósok szerint legalább háromszor jobban hat a hallgatóra AHOGYAN beszélnek neki, mint AMIT mondanak. Így egyáltalán nem mindegy, hogyan beszélünk!

A beszéd az ókorban művészetnek számított, minél szebben, meggyőzőbben beszélt valaki, annál értékesebb tagja volt a társadalomnak. Ma nagyon kevés helyen tanítják a beszéd művészetét, pedig a szép, oldott és meggyőző kommunikáció mindannyiunk hasznára válik.

A beszédtechnikus szakember átlátja és segíti a helyes beszédlégzés, hangadás, artikuláció, tempó, ritmus, dallam, hangsúlyok bonyolult folyamatát. Én is ezzel foglalkozom, és szeretném, hogy minél érthetőbben és szebben fejezd ki magad! A beszéd nagyon sok apró mozzanatból áll össze, ezekkel szép lassan megismerkedünk ebben a sorozatban, és alkalmad lesz különféle játékokat kipróbálni – ezekkel szórakozva fejlesztheted saját beszédedet!


(A folytatás az őszi számban olvasható)

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek