bla

Beszélgessünk a beszédről! – mondja Éles Kés és Tompa Kés a lakodalomban, míg Szent Mihály útján és a Hagyásfa árnyékában Ősz húrja zsong, Az ősz színei és a Szóló szőlő egy Késő nyári emlékkel együtt élnek Bodocs meséiben. Közben a Komposztoszt és szoroz!, hogy lássuk Fától az erdőt, ha eljön Suli hava, és Nézzük együtt Perlrott Csaba Vilmos képeit! meg a Kondenzcsíkot is. Kérdés, vannak-e Ismeretlen szigetek?, és Időkapuk a város szélén, és Mit eszik a zombiféreg? Ismerd meg magad! Pegazus hátán, Szellemvasúton, Időjátékban a Szitakötő szótár és a Nagyon zöld könyv segítségével, mert Egy hét múlva két hete, hogy ez mind: Enyém, tiéd, miénk.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép

Zimányi István

Kondenzcsík

Biztosan néztetek már fel a kék égre, ha repülőgép hangját hallottátok.  A megfigyelt repülőgép után gyakran fehér csíkok látszanak, amelyek ott maradnak egy ideig, majd hamarosan eltűnnek. Ezt a fehér csíkot nevezik kondenzcsíknak. A magasan közlekedő repülőgépek után látható légköri jelenség valójában egy mesterségesen létrehozott mini-felhő.


A repülőgépek hajtóművei üzemanyagot (benzinhez hasonló kerozint) égetnek el ugyanúgy, ahogy az autók motorjai. Az autók a benzin elégetésével keletkező gázt egy kis csövön eregetik ki maguk mögé.  A kipufogógázban sokféle anyag található, köztük apró koromszemcsék is. A levegőben mindig van egy kis vízpára. Ha nagyon sok van, harmat, dér keletkezik. Ezt jól megfigyelhetitek kora téli hajnalokon is, amikor a fűszálakra rárakódik a dér, a zúzmara, és fehérek lesznek. Hasonló folyamat zajlik fent a magasban is. Abban a magasságban, ahol a menetrend szerinti repülőgépek közlekednek (9-11 ezer méter), nagyon hideg van (-40 – 55 Cº), sokkal hidegebb, mint a földfelszínen, a légnyomás pedig alacsony. Így a levegő hamar túltelítődik vízpárával.     


A magasban nincsenek rétek és növények, amin kicsapódhat a megfagyott vízpára. De ha jön egy repülő, és kikerül belőle sok apró koromszemcse és más szilárd anyag, az történik, mint a kora téli fűszálakkal: a vízpára kicsapódik a szemcséken, és ez fehér felhőcskének tűnik.(A folytatás az őszi számban olvasható)

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek