bla

Beszélgessünk a beszédről! – mondja Éles Kés és Tompa Kés a lakodalomban, míg Szent Mihály útján és a Hagyásfa árnyékában Ősz húrja zsong, Az ősz színei és a Szóló szőlő egy Késő nyári emlékkel együtt élnek Bodocs meséiben. Közben a Komposztoszt és szoroz!, hogy lássuk Fától az erdőt, ha eljön Suli hava, és Nézzük együtt Perlrott Csaba Vilmos képeit! meg a Kondenzcsíkot is. Kérdés, vannak-e Ismeretlen szigetek?, és Időkapuk a város szélén, és Mit eszik a zombiféreg? Ismerd meg magad! Pegazus hátán, Szellemvasúton, Időjátékban a Szitakötő szótár és a Nagyon zöld könyv segítségével, mert Egy hét múlva két hete, hogy ez mind: Enyém, tiéd, miénk.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép

Jámborné Balog Tünde

Szent Mihály útján

Szeptember – a rómaiak hetedik hónapja – a mi naptárunkban kilencedikként szerepel. A régi kalendáriumok Szent Mihály havának, Őszelő hónak nevezték. Utolsó harmadában, a huszonharmadikai napéjegyenlőség után az északi félgömbön rövidülnek a nappalok. Jeles napjai közül kitűnik Szent Mihály névünnepe, a gazdasági év őszi fordulója, a kukoricatörés, a szüret és a kisfarsang kezdete. E nap az állatok hazahajtásának, pásztorok elszámoltatásának, cselédek felfogadásának és emlékezetes, nagy őszi vásároknak az ideje volt. A gyergyói pásztorok farkasünnepet ültek ilyenkor, hogy a vonuló csordát megvédjék a fenevadaktól.  


Mihály az első az úgynevezett arkangyalok – főangyalok – sorában. A középkorban hallatlanul népszerű volt. Hatodik századi legendája szerint kiűzte a pestist Rómából, ezért bronzszobrot állítottak neki. A 8. század elején felépült kápolnája Normandiában, egy tengerből kiemelkedő gránitsziget, a Mont-Saint-Michele (ejtsd: monszenmisel) ormán. Bencés apátság és egész kis városka is települt a sziklára. Évszázadokon át zarándokok keresték fel, ma turisták árasztják el a csigaház járataihoz hasonló, kanyargó utcáit. Régen a nyugati világ csodájának tartották, 1979-ben az elsők között  lett a világörökség része.  (A folytatás az őszi számban olvasható)

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek