bla

Beszélgessünk a beszédről! – mondja Éles Kés és Tompa Kés a lakodalomban, míg Szent Mihály útján és a Hagyásfa árnyékában Ősz húrja zsong, Az ősz színei és a Szóló szőlő egy Késő nyári emlékkel együtt élnek Bodocs meséiben. Közben a Komposztoszt és szoroz!, hogy lássuk Fától az erdőt, ha eljön Suli hava, és Nézzük együtt Perlrott Csaba Vilmos képeit! meg a Kondenzcsíkot is. Kérdés, vannak-e Ismeretlen szigetek?, és Időkapuk a város szélén, és Mit eszik a zombiféreg? Ismerd meg magad! Pegazus hátán, Szellemvasúton, Időjátékban a Szitakötő szótár és a Nagyon zöld könyv segítségével, mert Egy hét múlva két hete, hogy ez mind: Enyém, tiéd, miénk.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép
Kép

Levendel Júlia

Bodocs meséi

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy már nyolc napja náthás és köhögős és lázas és hasfájós kilencéves kislány... Nem, nem rólad mesélek! A mesebeli kislányt Juditnak hívták, és bár unta már a betegeskedést, a láz- és a köhögéscsillapítókat, meg hogy öt percenként megkérdezték tőle, iszik-e teát vagy limonádét, nem keseredett el, s kicsit még élvezte is, hogy olvashat egész nap, mintha szünidő volna. Judit ugyanis szenvedélyes olvasó volt, és amikor nem gyötörte a nátha, megette a kolbászt vajas kenyérrel, szerette a tojásos nokedlit, a pattogatott kukoricát meg a görögdinnyét, de falni csakis könyveket szokott. Betegségében pedig falási rekordot állított föl, vagyis őt noszogatták a szülei, hogy igyon, ő meg a szüleit, hogy „Elolvastam, kérek új könyvet!”


Egyszer aztán, éppen a nyolcadik nap délutánján, Judit így adta elő kívánságát: „Most kérek egy olyan könyvet, amiben a Rossz legyőzi a Jót!” A Rossz a Jót? – hökkentek meg Judit szülei, de a kislány komolyan és félreérthetetlenül ismételte: „Igen, amiben a Rossz legyőzi a Jót. Unom már a sok Jót!” De amikor a Rossz győz, magyarázták tétován a felnőttek, az nagyon szomorú. „Én olyat akarok – követelt most már Judit –, amiben a Rossz győz – és vicces”.


Hűha! Ki tud ilyet?! Azt hiszed, én tudok? És kezdjem már az igazi mesét, mert ezt mind rólad mondtam eddig? Nem bánom, megpróbálhatjuk, bár soha életemben nem hallottam olyan vicces meséről, amiben a Rossz legyőzi a Jót... Talán csak egyszer találkoztam egy emberrel... dehogy emberrel! Manóval... aprócska volt, térdig ért a szakálla, kajla a füle – és rengeteg az esze. Bodocsnak hívták, s úgy tartották, ő a legbölcsebb az erdőben. Mert persze az erdőben lakott, én is ott találkoztam vele. No, hát Bodocs közelről látta a Rosszat, és azt mesélte...


Igen, kitaláltad: Bodocs volt a Jó.  És a Rossz? Neki nem volt neve – Bodocs szerint nem szólították sehogyan. Miért is szólították volna? Ki vágyott a társaságára? A közellétére? A működésére? Nagy ívben kerülte mindenki a Rosszat. Tudták, milyen a külseje és a belseje, tudták, mikor és hol garázdálkodik, rettegtek tőle és megvetették, de nevet senki sem adott neki, és a bölcs manó el is magyarázta, miért nem: „Lehetetlen nevet választani annak, ami egyszer vicsorgó és piszkos és ordít, hogy ‘eltaposlak!’, célba vesz a a puskájával, falhoz szorít a tőrével, kötelekkel és késsel fenyeget, máskor meg illatos szappanszaga van, pecsétgyűrűt visel, és széles mosollyal, nyílt tekintettel biztat: ‘foglalj helyet!’, és egy világos bőrfotelre mutat”. Ilyesmit csinál a Rossz? – kérdeztem Bodocstól. – Talán Jónak álcázza magát? De a manó megrázta a fejét. „Szó sincs álcázásról. A Rossz hol ilyen, hol olyan, hol meg amolyan, de – és itt jelentőségteljesen rám nézett – nincs nagy különbség az egyik és a másik alakja között. Hiszen ezért volna nehéz nevet találni neki”.
 (A folytatás az őszi számban olvasható)

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek