bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Szent Mihály útján - humán jegyzet

- Arkangyaloklásd nyári Szitakötő szótár. http://szitakoto.com/folyoiratcikk.php?cikk=410

- Mont-Saint Michele: A legenda szerint 708-ban Szent Aubert-nek, Avranches püspökének megjelent Szent Mihály arkangyal, és megparancsolta, hogy a tengerből kiemelkedő sziklán építsen kolostort. Mivel nem engedelmeskedett, az arkangyal lyukat égetett ujjával a püspök kalapján (más változat szerint a koponyáján). 933-től, amikor a normannok elfoglalták a Cotentin félszigetet, Mont-Saint Michele stratégiai jelentőséget kapott. A százéves háború alatt az angolok többször próbálták elfoglalni, de sikertelenül. A francia forradalom idején a bencés kolostort bezárták és börtönné alakították át. A főleg politikai elítéltek börtöne 1863-ig működött. 1874-ben a szigetet Franciaország történelmi műemlékévé nyilvánították. A UNESCO Világörökség listájára az elsők között vették fel 1979-ben. Számos műalkotást ihletett, a Gyűrűk Ura filmváltozatában például Minas Tirith városát Mont-Saint-Michel alapján tervezték meg.

- Szent Mihály lova: halottszállító saroglya. Fából készült, négy lábbal ellátott eszköz. Temetéskor a koporsót helyezték rá, amelyet négy ember a vállára emelve a sírhoz vitt. Általában dísztelen volt és feketére festették, de gyermekek temetésénél olykor faragott fehér és színes virágokkal díszített, festett példányokat használtak.

- A halászbokor a zsákmányon megosztozott, szállását, élelmezését is rendszerint közösen oldotta meg. Egyéb elnevezése: hálósbanda, hálósparti, bokor, felekezet, kompánia, kötés, parti. A közös élelmet részben a gazda, részben a kifogott zsákmány szolgáltatta; ebédet együtt főztek; a halászlét az egyik legény készítette, a tésztát a mester (gazda) gyúrta hozzá; a levest közös tálból kanalazták. A tüzelőszerzés és a mosogatás az inas dolga volt.

- Rajz: A leírás alapján ábrázold Szent Mihályt!

- Ady Endre: Párisban járt az Ősz. “égtek lelkemben kis rőzse-dalok” Miért éppen “rőzse”?

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek