bla

Tudjuk: Egyik kutya, másik eb, de ha Kutya meleg van, akkor sincs két egyforma, el ne hidd – te csak Motoszkálj!, mint Indiánok az őserdőben, és Ismerd meg magad! aztán Nézzük együtt Márffy Ödön képeit! meg a Tájműveket. Veréböreg, a vándor szerint ehhez kell Egy palack levegő, mert nem vagyunk az Aranykorban, csak A fény és eső havában, s kinyílt A lótusz virága. És még? Három bumfordi sétál a Festéktörténelem lapjain, és Drakula azt mondja: Sakk! – majd így folytatja: Tükröm, tükröm, mondd meg nékemMi az a Meseutca?, avagy a barokk erkély lázadóit kérdezzem? A konyha tündére válaszul a Szitakötő szótárra mutat, oda fordulj, én az Erdőben jártam. Vagy a Délibáb galaxisokon? Ki tudja…

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép

Victor András

Cinke a tiszafán

AZ ÉV MADARA > Bölcs madarászok komoly tanakodások után úgy határoztak, hogy 2011-re a cinkét választják az év madarának. De ha gyerekeket kérdeznek, akkor is ide jutottak volna. A cinke ugyanis a kedvenc madarak közé tartozik. Alakja, színezete, fürgesége, kellemes hangja miatt közel áll szívünkhöz. Többféle hangja is van a széncinkének, de a legismertebb közülük a tavasz közeledtét jelző „nyitnikék”, a jellegzetes hármas tá-ti-tá ritmussal, amit Szabó Lőrinc verse is megidéz.

 

AZ ÉV FÁJA > Vadászó őseink tiszafából készítették legjobb íjaikat, mert kemény, rugalmas és jól tartja alakját. Bár nehezen faragták és alakították, megérte: ezek az íjak soha nem hagyták cserben a vadászt. Ötezer évvel ezelőtt készített tiszafa-íjakat is őriznek múzeumban.
Tudományos (latin) neve – taxus (ejtsd: takszusz) – is az íjjal kapcsolatos. A szó eredete ugyanis a szkíta taksza, amely „íjat” jelent. A tiszafa tehát a fegyverről kapta nevét, s csak véletlenül egyezik a Tisza folyó nevével. Szinte minden szláv nyelven  – oroszul, szerbül, horvátul, szlovákul tisz vagy tisza a fa neve. Dánia (Danmark) nevében a dan tag is valószínűleg tiszafából készült íjat jelent. Talán annak emlékére, hogy a kora középkorban ezzel a fegyverrel foglalták el az addig ott lakóktól a területet, ahol most is élnek.
 

 

 

 (A folytatás a nyári számban olvasható.)

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek