bla

Tudjuk: Egyik kutya, másik eb, de ha Kutya meleg van, akkor sincs két egyforma, el ne hidd – te csak Motoszkálj!, mint Indiánok az őserdőben, és Ismerd meg magad! aztán Nézzük együtt Márffy Ödön képeit! meg a Tájműveket. Veréböreg, a vándor szerint ehhez kell Egy palack levegő, mert nem vagyunk az Aranykorban, csak A fény és eső havában, s kinyílt A lótusz virága. És még? Három bumfordi sétál a Festéktörténelem lapjain, és Drakula azt mondja: Sakk! – majd így folytatja: Tükröm, tükröm, mondd meg nékemMi az a Meseutca?, avagy a barokk erkély lázadóit kérdezzem? A konyha tündére válaszul a Szitakötő szótárra mutat, oda fordulj, én az Erdőben jártam. Vagy a Délibáb galaxisokon? Ki tudja…

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép

Kricsfalussy Beáta

Indiánok az őserdőben

Tudtad, hogy a világ legnagyobb erdeje a dél-amerikai Amazonas folyó vízgyűjtő területét borító őserdő? Elképzelni is nehéz, milyen hatalmas! Ha egész Magyarország egyetlen végeláthatatlan erdő volna, kicsinek számítana mellette, hiszen az amazóniai őserdő körülbelül hatvanszor nagyobb, mint hazánk.

 

Bolygónk tüdejének is nevezik ezt a lenyűgöző méretű természeti csodát  – annál szomorúbb, hogy sokan mégsem akarják megérteni, milyen veszélyek fenyegetik. A meggondolatlan fakitermelés és a mezőgazdaság térhódítása az utóbbi évtizedekben már egyre nagyobb részét terméketlen, kopár pusztasággá változtatta. Az őserdő területe napról napra, óráról órára csökken, s nem csupán az ott élő számtalan állat- és növényfaj, hanem az amazóniai indiánok élettere is vészesen zsugorodik.

 

Ezek az indiánok több ezer éves múltjuk során összhangban éltek a természettel. Virágzó törzsi kultúrákat teremtettek. Vadásztak, halásztak és gyűjtötték az erdőben termő, ehető növényeket. A földművelést is ismerték, kukoricát és maniókát termeltek a tisztásokon. Akik elsősorban földműveléssel foglalkoztak, kisebb-nagyobb közösségeket alkotva le is telepedtek. Sok indián törzs azonban hatalmas területeket bejárva vándorolt.

 

(A folytatás a nyári számban olvasható.)

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek