bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Cynolter Ágnes
Fizika óravázlat

7.osztály

 

Ráhangolódásként elolvashatjuk a Fagyhozó és Dérhagyó ill. a Hubble, bubble, pukk című cikkeket. A tananyagban a bolygó mozgások tanításakor lehet beépíteni a következő csoportmunkás órákat.

 

A tanulók csoportokat alkotnak, úgy hogy minden csoportnak jusson egy bolygó a Naprendszerünkből és az egyik csoport kapja a Napot.

 

A csoportok gyűjtőmunkával kezdik a munkát. Az interneten és a könyvtárban igyekeznek minél többet információt megtudni a bolygójukról. (Ha nincs meg a megfelelő lehetőség az iskolában, ezt kiadhatjuk otthoni előzetes feladatnak is)

 

A gyűjtés befejeztével a csoportok tablót készítenek bolygójukról, majd bemutatják a többieknek, végül a tablók felkerülnek a falra.

 

Az osztály gyorsaságától illetve az iskolai adottságoktól függően kb. 4-5 órát vesz igénybe.

A gyűjtő fázist lerövidíthetjük, ha az internetes keresgélést órán kívüli feladatnak adjuk, vagy a könyvtárból felvisszük az órára a megfelelő könyveket, illetve, ha előre megadunk szempontokat, hogy pontosan milyen adatait keressék meg az adott bolygónak.

 

Budapesti iskoláknak zárásként javaslom meglátogatni a Planetáriumot, esetleg valamelyik csillagvizsgálót. Akiknek ez nem kivitelezhető, azoknak filmvetítést javaslok a téma lezárásaként.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek