bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Régi histórák - term.tud. jegyzet

Papír és pergamen.

Régen az okleveleket, iratokat hol papírra, hol pergamenre írták. A papír növényi cellulózrostokból áll, amelyek egymásra rétegződnek, s kicsit össze is kuszálódnak. A pergamen viszont állati bőrből készül, ezért inkább fehérje-rostok vannak benne. A pergamen szőrtelenített, fehérített, vékonyított birka-, kecske- vagy borjúbőr. Néha kutyabőrből is készítettek pergament-lapokat, s a nemesi okleveleket (esetenként) ilyenre írták. A kutyabőr biológiai okokból előnyösebb a többi bőrnél, mert a kutya bőrében nincsenek verejtékmirigyek – ezért párologtat a nyelvén keresztül. Ebből az következik, hogy a bőre simább, egyenletesebb, mint pl. a kecskéé. Így jobban lehetett rá írni is.

A dudák tömlőjét is állati bőrökből készítik. Leggyakrabban (olcsósága miatt) birkabőrből. (A népdal is azt mondja a dudásról, hogy „belefújja búját a birka bőrébe”.) Tartósság és hajlékonyság szempontjából azonban jobbak a kutyabőr-dudák.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek