bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

A visszatérés ígérete - term.tud. jegyzet

Ősz. Az ősz a gyümölcsök és a magérlelés időszaka. Ennek biológiai értelme az energia raktározása és a mag mint leendő, új egyed kifejlesztése. A magok mérete, alakja, mintázata stb. egyértelműjellemzője az adott növényfajnak.

 

Tevékenység:

 

Magok felismerése.

a) Készítsünk maggyűjteményt ledugaszolt és megszámozott kémcsövekben. (Pl. lencse, sárgaborsó, törökmogyoró, szezám, bors, akác, rizs, búza, hajdina, szóló, alma, görögdinnye stb.)

b) A résztvevők körbeadják a kémcsöveket, s leírják, hogy melyiket minek gondolják

c) Megmondjuk a helyes megfejtéseket.

 

Madárvonulás.

A madarak nagy része télire elköltözik tőlünk, mások viszont itt maradnak. Mindkét stratégiának vannak előnyei és hátrányai. A költözés irdatlan sok energiába kerül; útközben igen sok veszély tizedeli a madarakat, s ráadásul mire tavasszal visszaérkeznek, a jobb fészkelő-helyek olykor már foglaltak. A nem költözőmadarakat a téli hideg és élelem-szűkösség pusztítja, viszont nem fordítanak rengeteg energiát a költözésre, s tavasszal előnyben vannak a jobbfajta élőhelyek elfoglalásában. Mindkettőevolúciósan stabil stratégia (ESS).

Napjainkban azonban változnak a körülmények. A globális melegedés következményeként picikét csökkent nálunk a téli hidegek keménysége és pusztító hatása, valamelyest enyhült a téli táplálékhiány, ezért hajszálnyit eltolódott az arány a kétféle stratégia között a maradás javára. Most már nem éri meg annyira elköltözni, mert nem annyira veszélyes itt maradni. Ez meg is látszik bizonyos madarak viselkedésén: csak később vonulnak, vagy egyes egyedeik – rendhagyó módon – télire is itt maradnak. Ez igen komoly további változásokat idéz majd elő, hiszen felborul a „rend”, amely évszázadokig jól működött. Ha az eddig vonuló madarak növekvőmértékben maradnak, akkor pl. tavasszal más lesz a helyzet a fészkelő-helyek elfoglalásának esélyeit illetően, mint eddig volt. Bizonyos madarak esetleg így visszaszorulnak. Ez azoknak a rovaroknak a rendszerében okoz majd komoly változást, amelyet ezek a madarak fogyasztanak. És így tovább. Nem tudjuk előre megmondani, mi minden fog még emiatt változni.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek