bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Ha december - Term.tud. jegyzet

 

A kocsonya – azon túl, hogy sokak kedvelt étele – kolloid rendszer. Maga a szó a görög kolla = enyv szóból származik. Az enyv csontos-bőrös állati részekből kifőzött fehérje, amit ragasztásra is használunk. (Meg néha az étel kocsonyába is teszünk, hogy biztosan „megdermedjen”.) Az átlagos fehérjemolekulák mérete 1 és 500 nm között van. (A nm – ejtsd: nanométer – 10–9 m, azaz a méter milliárdod része. A nano szó görögül ’törpét’ jelent.) De nem a számérték a lényeg, hanem hogy nagyobbak a közönséges atomoknál és molekuláknál, viszont kisebbek a legparányibb homokszemnél is. Vagyis olyan kicsik, hogy „testeknek” nem nevezhetők, viszont mégsem atomi méretűek.

 

Minden olyan anyag, amelynek a részecskéi ugyanebbe a méret-tartományba esnek, kolloid, függetlenül attól, hogy – miként a fehérjéknek – egyetlen óriásmolekulájuk ilyen méretű, vagy kisebb részecskék olyan számban kapcsolódnak össze, hogy a kapott részecske ilyen méretű. Lehet pl. kolloid rendszert (oldatot) készíteni aranyatomokból is, ha az elképzelhetetlenül pici aranyatomok akkora „csomagocskákká” kapcsolódnak össze, ami kolloid méretű.

 

A kolloidoknak gyakran két állapota lehetséges: a szól és gél állapot. A szól oldatot jelent, a gél pedig „dermedt” zselés állapotot. Gelé (ejtsd: zsölé) franciául fagyottat jelent; innen származik a zselatin szó is. Amikor a kocsonya – rögtön főzés után – még folyékony, akkor szól állapotban van. Amikor kihűl – s azért is főzzük főleg télen a kocsonyát, hogy jól kihűlhessen –, akkor a kolloid részecskék összeragadnak egymással. Ez a gél állapot.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek