bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Agócs Ágnes
Játék: Embertelen állatság

 

1. A cirkusz világa: emberek – állatok
 
Alaphelyzet: Egy képzeletbeli riport készül a cirkuszok világáról. A riporter alapos munkát végez embereket és állatokat egyaránt megkérdez arról, hogy milyennek élik meg, milyennek látják a cirkuszi életet.
 
 
A, állatok:
 
 
I. Elefánt:
Leülsz egy zsámolyra, két hátsó lábadra állsz, festesz az ormányoddal… mind- mind olyan feladat, ami nem természetes mozgást igényel. A sok két lábra állás miatt a lábaid nagyon fájnak. Természetesen ebből nem mutathatsz semmit a közönség felé.
 
 
II. Oroszlán:
Te volnál az állatok királya… azt se tudod mi a szabadság. A próbák, bemutatók kivételével egy szűk ketrecben élsz. A műsorokra való készülés során nem szép szóval, hanem egyből ostorral vesznek rá arra, hogy megcsinál a feladatokat, amik nehezek, megterhelőek és cseppet sem veszélytelenek.
 
 
III. Ló:
Akrobatákat ügyeskednek a hátadon. Mivel sokáig állnak rajtad ugyanott, ezért már nagyon fáj a hátad. Ennek a bemutatónak azonban jól kell sikerülnie, ezért nem is reménykedhetsz abban, hogy pihentetnek. Előadásról-előadásra rengeteget kell gyakorolnod, sok újat kell megtanulnod… nincs mentség!!!
 
 
IV. Fóka:
Egy dobogón állva kell ügyeskedned. A szokásos feladataid: Tapsolnod a mellső lábaiddal, labdával ügyeskedned. Néhány műsorban a feléd dobott halakat kell elkapnod., ezt a számot nagyon szereted csak az a baj, hogy ezt ritkán adjátok elő. Ha egy műsor jól sikerül jutalmat kaphatsz, de ha nem akkor keményen megbüntetnek, volt, hogy nem kaptál enni büntetésből.
 
 
V. Kiskutya:
Te is két lábon járkálsz, karikákon ugrasz át, lovak, elefántok hátán kell parádéznod. Neked is kellett már tüzes karikával dolgoznod, a szádban egy kis zászlóval kellett rajta átugranod… Az előadásokon fény és pompa vesz körbe, amúgy kegyetlen sok munka, gyötrelem. Te abból a szempontból jó helyzetben vagy, hogy az étkezési maradékból mindig jut neked valami.
 
 
VI. Tigris:
 Tüzes karikákon kell átugranod a műsorszámban. A múltkori főpróbán elvétetted az ugrást és a mancsaidat nagyon megégetted. Törődés, együttérzés helyett még ki is kaptál az ügyetlenséged miatt.
 
 
VII. Kígyó:
Helyed tágas, enni kapsz csak az zavar, hogy sokszor hibernálnak, igazándiból nem sok mindenre szoktál emlékezni. Valaki a nyakába rakva körbehordoz téged, a bátrabbak meg is simogatnak Mindenki dicséri a méreted, sokan félnek tőled.
 
 
VIII. Medve:
A nap jó részét ketrecben töltöd vagy egy rövid láncra kötve. Mozgási lehetőséged nincs nagyon. Enni naponta kétszer kapsz, de ha csökönyös vagy és nem csinálod meg azt, amit kell a vacsora elmarad. Sokszor nagyon csúnyán megvernek.
 
 
 
B, Emberek:
 
1.Cirkuszigazgató: 
Neked az a lényeg, hogy minél látványosabb legyen az előadás. Nem érdekel, hogy ez mi terhet jelent, ha megsérül valamelyik, az sem érdekel, majd lesz másik helyette.
 
 
2.Idomár: 
Az igazgatóhoz hasonlóan te is a sikert tartod a legfontosabbnak. Ha kell, akkor lelkiismeret furdalás nélkül használod az ostort, az elektromos ösztökét, a botot, vagy bármilyen más eszközt. Az állatokkal szemben maximalista vagy.
 
 
3.Gondozó:
Nagyon szereted az állatokat, sok mindent megteszel értük. Munkaidődön túl is szívesen mész be hozzájuk. Szeretettel és tisztelettel bánsz velük, az állatok is nagyon szeretnek téged. 
 
 
4.Néző:
Mindig is csodáltad a cirkuszok világát. Ámulatba ejtett, hogy mire képes egy elefánt, egy fóka… Nem is sejted mi folyik a színfalak mögött.
 
 
5.Artista:
Sokszor kellett már állatokkal dolgoznod, sok artistával ellentétben te tiszteled az állatokat, türelmes vagy velük, szereted őket, ha valami elsőre nem megy, akkor újra megpróbálod és nem bántod őket.
 
 
6. Állatorvos:
Az idomárok durvasága miatt rendkívül sok dolgod akad, égési sérülések, rándulások, ostorcsapások nyomainak kezelése. A túlhajszolt állatok gyakran betegek, de ilyenkor sincs megállás. A te feladatod az, hogy a bemutatóra kicsit helyrepofozd őket. Sokszor felmerül benned a kérdés vajon kapnak-e rendesen enni.
 
 
7. Állatvédő:
Nem szereted a cirkuszokat, mivel a legtöbb helyen (néhány kivételtől eltekintve) az állatokat csak eszköznek tekintik és elég durván bánnak velük.  Ráadásul bizonyítékokat nehéz szerezned, mert aki ott dolgozik, az nem szívesen beszél róla…
 
 
 
Irányított kérdések:
 
 
Milyennek élted meg szereped szerint a cirkuszi életet?
Hogy érezted magad a szerepedben?
El tudtad játszani a szerepedet?
Nehéz volt-e eljátszanod a szerepedet? Miért?
Mit gondolsz te erről az egészről valójában?
Ki védi meg a cirkuszi állatokat?
Mennyi igaz ebből?
Van- e erre megoldás?
Elmennél-e cirkuszba ezek után?
 
 
 
2. Az állatkertek világa: állatok - emberek
 
 
Alaphelyzet: A képzeletbeli riport a nagy sikerre való tekintettel folytatódik. A második állomás az állatkert a riporter az előzőekhez hasonlóan alapos munkát végzett. Embereket és állatokat egyaránt meginterjúvolt.
 
A. állatok:
 
1. Mosómedve:
 A gondozótok nagyon kedves, rengeteg törődést kaptok tőle. Gyakran bejön hozzátok és beül közétek, kézből etet titeket, sokat játszik veletek. Mindig vidámak, kedvesek vagytok emiatt.
 
 
2. Víziló:
Mostanra lett kész az új medencéd, ami sokkal nagyobb és mélyebb. Mindenki nagyon örült annak, hogy ennyire tetszik neked az új medencéd.
 
 
3. Anakonda:
Hát neked aztán tényleg nem sok helyed van. Lényegében csak annyi, hogy egy icipicit tudsz tekeregni, de nem nagyon. Az ennivalóval komoly problémád nincs, bár lehetne jobb is.
 
 
4. Krokodil: 
Egész nap egy kicsi, lapos medencében vagy, ha eleged van, sem tudsz elbújni. A víz sem elég mély, nincs olyan padka sem, ahova kihúzódhatnál, sőt még az ennivaló sem elegendő.
 
 
5. Jegesmedve:
Nyaranta elég kellemetlen nektek. Örülnél neki, ha lenne nappal is valami hűvös, ahova elbújhatnál. A gondozók mindent megtesznek érted ilyenkor is. Fagyasztott csemegét kapsz a legjobb falatokból. Azt is tudod, hogy az állatkert nem tudja pótolni az eredeti környezetet, de sok más veszélyeztetett fajhoz hasonlóan számodra is ez az egyetlen esély..
 
 
6. Strucc:
A kifutótok nagy, az ennivalót is jónak tartjátok. Nektek inkább az őszi- téli időszak a kedvezőtlenebb, a nyarat nagyon szeretitek. A gondozótok nagyon kedves ember, odafigyel rátok.
 
 
7. Fóka: 
Tágas, kellemes medencétek van, sokat tudtok játszani, jól érzitek magatokat, csak a kicsit több emberi figyelmet, törődést hiányoljátok.
 
 
 
 
B.  emberek:
 
 
I. Igazgató:
Te is tudod, hogy nagyon sok fejleszteni, pótolni való lenne, de miből? Nehezen találsz szponzorokat, de minden tőled telhetőt megteszel. Sokszor kapsz nagy cégektől adományt, valamint örökbefogadási programot hirdettél, az ebből befolyt összegből is sikerült egy-két dolgot fejlesztened.
 
 
II. Gondozó:
Nagyon szereted az állatokat, mindent megteszel értük, sokat foglalkozol velük és ezt ők meg is hálálják. Sokszor kérik ki a véleményed, hogy mit hogyan lehetne jobbá tenni. 
 
 
III. Állatorvos:
Kollégádhoz hasonlóan te is mindent megteszel a rád bízott állatokért. Kiállsz értük, ha kell a saját főnököddel is szembeszállsz. Sajnos ezek a viták nem ritkák. Sok sérülés adódik abból, hogy az állatok kifutói kicsik és megütik, lehorzsolják a magukat. Mivel nincs elég pénz, ezért van, hogy a jobb, erősebb gyógyszereket nem tudod megvenni. Korábban abból is volt probléma, hogy a látogatók össze-vissza etették az állatokat.
 
 
IV. Kisgyerek:
Nagyon szereted az állatkerteket. Mindig is csodálattal töltöttek el az állatok. Tetszik az, hogy egy helyen ilyen sokféle állatot láthatsz együtt. A legtöbbjüket már ismered és anyukád mindig elmondja neked mi van a táblákra írva, így már nagyon sok mindent tudsz az állatokról. Nagyon örülsz, ha elmehetsz az állatkertbe. Most hétvégén is mentek, már alig várod…
 
 
V. Szakember:
Te is tudod, hogy egy állatkert nem tudja maradéktalanul biztosítani az összes állat igényét, de sok kihalás szélén álló fajnak pont ezek az utolsó mentsvárai
 
 
VI. Állatvédő:
 Nem nagyon vagy híve az állatkerteknek. Szerinted nem nagyon tudják az állatok számára alapvető feltételeket biztosítani. A ketrecek, kifutók kicsik, zsúfoltság jellemzi az állatkerteket általában, gyakran kevés vagy nem megfelelő táplálék. Sok állatkertnél a környezetszennyezés is nagy problémát jelent.
 
 
VII. Állatkerti őr:
Nagyon oda kell figyelned, hogy az állatokat ne etessék meg mindennel a látogatók.  Arra meg különösen oda kell figyelned, hogy a védőkorláton belülre senki ne menjen. Ha nyugalom van te is ráérsz nézelődni ilyenkor te is észreveszed a hiányosságokat, hibákat. Azt te is látod, hogy sok faj számára nem igazán alkalmasak a feltételek, persze vannak olyanok, akiknek megfelelnek a körülmények.
 
 
VII.Takarító:
Korábban nagy problémát jelentett, hogy az emberek mindent bedobáltak az állatoknak, így esténként, amikor takarítottál sok ilyen szemetet kellett kihordanod. Ma már őrök, kamerák vigyázzák a rendet. Régóta itt dolgozol, ezért látod, hogy milyen sokat fejlődött az állatkert, abban is biztos vagy, hogy előbb-utóbb a legtöbb problémát megoldják.
 
 
 
Irányított kérdések:
Milyen volt ez a szerep számodra? Tudtál-e azonosulni vele?
Mi a véleményed az állatkertről?
Milyen volt a másik oldalon állni?
Melyik szerepet volt könnyebb eljátszanod és miért?
 
 
 
 
 
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek