bla

Miért vörös a lenyugvó nap? Kiderül, mert Bátraké a szerencse, s a Napóra is megmutatja, A lovag és az árnyéka merre jár. S Hogyan csináljunk kuckót és minek? A Zenei összerakó szerint, mert úgy csinálják  A szirének és az Idomított elefántok is, meg a Szóbajnokok, s így látható a Képregényekben. A Varázsige: játék. Ezzel Az utazás folytatódik, Nézzük együtt… Nagy István képeit! De Miből van?Hogyan van?A Loreley-szikla? Benne van a Szitakötő szótárban? Tudja talán a Tengeralattjárókelő? S mit szól hozzá A gonosz öregember meg A törékeny fűz és a kanalas gém? Csakugyan lehet Szép… a pók? Ha nagy leszek, megtudom? Merre tovább, te mesehős?   

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép
KÉPES BESZÉD
Valachi Anna | Horváth Dávid

Idomított elefánt

Jól nézzétek meg ezt a képet, mert lehet, hogy nem láthattok többé a cirkuszban bicikliző majmot, táncoló medvét, lángoló tűzkarikán átugró tigrist, oroszlánt vagy emelet-magasságú elefántot, ahogy ormótlan méretét és irtózatos erejét meghazudtolóan, kezesbárányként engedelmeskedik az állatszelídítő parancsainak! Lehet, hogy ezentúl csak az állatkertben találkozhattok szemtől szemben a cirkuszi porond négylábú sztárjaival.

 

Hogy miért? Mert sem „az állatok királya”, sem a mamutok utóda, az Indiában ma is szentként tisztelt elefánt nem jószántából hajtja végre szívdobogtatóan izgalmas vagy ellenállhatatlan nevetésre ingerlő mutatványait a porondon. Az idomár szívós nevelőmunkával – jutalmazással és büntetéssel – programozza át a vadak természetes viselkedését. Az ostor még akkor is kelléke az állatprodukcióknak, ha nem látható.

 

Az állatvédők ellenzik az erőszak minden formáját, amelyet az elmúlt évezredek során az emberek kétely és lelkifurdalás nélkül gyakoroltak akár a vadon élő, akár a háziasított állatokkal szemben. Erőszak az is, ha kiirtják az erdőket, a vadállatok természetes lakhelyét, vagy ha a befogott elefántokat jövedelmező látványosságként kezelik, robotmunkára használják. Az ókori hadvezér, Hannibál fegyverhordó harci elefántjainak utódait manapság teherautó és erőgép helyett dolgoztatják Srí Lankán, a tehetős magángazdaságokban. S noha a vallási körmenetben talpig fölékszerezve masírozó ormányosok mindmáig nagy megbecsülésnek örvendenek, nem titok, hogy kölyökkoruk óta az ember szolgálatára nevelik őket, fogságban nőnek fel, s idomításuk külön mesterségnek számít.

 

Az elefántot már az ókori görögök is bölcs állatként tisztelték. A sziámiak fülébe súgták titkaikat, azt remélve, hogy megoldást kaphatnak minden bajukra. Az elefánt világszerte hiedelmek, mesék, versek hőse.

 

Az ázsiai elefántokat mára a kihalás veszélye fenyegeti. A huszadik század elején még százezer példány élt Thaiföldön, ma alig vannak többen ötezernél. Megkondult értük a vészharang: Újpestről indul Európa nagyvárosaiba az a vándor fotókiállítás, amely erre az ijesztő jelenségre – és a haszonállatként kezelt, rabságban tartott elefántokat sújtó kíméletlen bánásmódra, brutális kínzásukra, megcsonkításukra, erőszakos betörésükre figyelmeztet.

 

Az állatvédők küzdelme tehát nagyon is jogos – bár rengetegen fájlalják, hogy kiszorulnak a cirkuszból a legnépszerűbb műsorszámok. A mutatványosok úgy vélik, állatszereplők nélkül elszürkül ez a nagy múltra visszatekintő, szórakoztató művészet, amely eredetileg a lovasbemutatókból fejlődött ki. Az idomárok pedig váltig állítják: pontosan úgy bánnak a megszelídítendő állatokkal, mint saját gyermekeikkel – hiszen a kulturált emberi viselkedés ára ugyanaz, mint a sikeres állatprodukcióké: az ösztönök megfékezése.

 

De nevelés és idomítás között nagy a különbség. Az idomárok az állatok természetétől idegen, emberi viselkedésre, például labdázásra, táncolásra kényszerítenek. Bizony, furcsa volna, ha a nevelők is ezt tennék, és a gyerekeknek az iskolában a kutyaugatást vagy a tücsökciripelést kellene gyakorolniuk.

 

A cirkusz varázsát nem tépázhatja meg az idomított állatok hiánya, hiszen a bohócok, a bűvészek, a zsonglőrök, az artisták, a légtornászok továbbra is elkápráztathatják nézőiket bámulatos mutatványaikkal. 

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek