bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Agócs Ágnes
Játék: Cirkusz a cirkuszban

 

Kinek szól: 6. osztály, osztályfőnöki óra- Az állatok világnapja alkalmából
Cél: Felhívni a figyelmet az állatokkal szembeni kegyetlen bánásmódra. 
        Legyen tisztában a diák az állatvédelem jelentőségével, erkölcsi szabályaival.
 Előzetes tudásként általános biológiai ismeretekre (általános fajismeret, fajok igényei) van szükségük. 
 
 
A játék menete:
A termet úgy rendezzük át a szünetben, hogy az asztalokat hátratoljuk és a székeket körbe rakjuk, mintha a résztvevők a porondon ülnének
 Az óra elején a hetes jelent, majd a hiányzásokat is megbeszéljük. Megkérem a diákokat, hogy húzzanak egy-egy borítékot, de még ne nézzék meg, hogy mi van benne. (1,5 perc) Ezután a játékra való ráhangolódásként bemutatom a szituációs alaphelyzetet. A szituációs alaphelyzet a következő:
A cirkuszigazgató egy levelet kap, amelyben arról értesítik, hogy be akarják zárni a cirkuszt, mert kegyetlenül bánnak az állatokkal: verik, kínozzák őket, túl kicsi a ketrecük és nem kapnak elég ennivalót sem. A cirkuszigazgató összehív egy gyűlést, ahol egy idegen szakértőkből álló bizottság, néhány állat, a cirkusz állatorvosa, az idomár, egy állatvédő vesznek részt. A megbeszélés végén a független bizottságnak döntést kell hoznia a cirkusz sorsáról. 
Az alaphelyzet bemutatása után megkérek mindenkit, hogy bújjon bele a szerepébe. A székekre helyezett névjegykártyák segítségével pedig mindenki megtalálhatja a maga helyét. A névjegykártyákat a gombostűk segítségével ki tudják tűzni (1,5 perc). 
Felkérem a cirkuszigazgatót, hogy nyissa meg a gyűlést és mondja el a szerepét. Ezután a többi szereplő is bemutatkozik. A független bizottság folyamatosan figyel, majd pedig szavaznak. Erre összesen 14 percet kapnak.
Ezután kiemelem őket és az alábbi kérdéseket teszem fel a diákoknak (összefoglalás, zárás):
/Irányított kérdések/ (3 perc)
 
 
Milyennek élted meg szereped szerint a cirkuszi életet?
Hogy érezted magad a szerepedben?
El tudtad játszani a szerepedet?
Nehéz volt-e eljátszanod a szerepedet? Miért?
Mit gondolsz te erről az egészről valójában?
Ki védi meg a cirkuszi állatokat?
Mennyi igaz ebből?
Van- e erre megoldás?
Elmennél-e cirkuszba ezek után?
  
 
Melléklet: Szerepek, szerepkártyák
 
 
 
A résztvevők:
? A cirkuszigazgató
? Az állatorvos
? Az állatvédő
? Az idomár
? Elefánt
? Fóka
? Oroszlán
?
? Kiskutya
? Tigris
? Kígyó
? Medve
? És a 3 fős független bizottság
 
 
A szerepek:
? A cirkuszigazgató: fel vagy háborodva, mert a napokban egy olyan levelet kaptál, amiben azzal fenyegettek meg, hogy be fogják zárni a cirkuszodat, mert kínozzátok, veritek az állatokat és nem kapnak rendesen enni…. A levél hosszan taglalja, hogy milyen bűnöket követtetek el, milyen szabályokat nem tartottatok be. Ezért egy gyűlést hívsz össze, hogy a helyzetet tisztázzátok. A vádak szerinted teljesen alaptalanok, teljesen ki vagy akadva….
 
 
? Az idomár: a cirkusz igazgatójához hasonlóan te is fel vagy háborodva. Amúgy is mindig a környezet igényeinek akarsz megfelelni. Szerinted ezt színvonalas előadással tudod elérni. A színvonalas előadás rengeteg munkával, vesződséggel, áldozattal jár. Sokszor hiába a szép szó, kérlelés-mivel a műsornak meg kell lennie időre, különben nem lesz bevételed-ilyenkor nincs más mint az elektromos ösztöke, a bot, az ostor. A siker a lényeg mindenkinek!!! Kisebb balesetek pedig bárhol és bármikor érhetik az állatokat. Ez igazán nem a te bűnöd..
 
 
? Az állatorvos: végre történhet valami az állatok érdekében. Eddig nem volt lehetőséged arra, hogy véget vess a kínzásoknak, ezért most mindent meg akarsz tenni az ÁLLATOKÉRT. A súlyos égési sérülések, zúzódások, friss sebek, amiket egy-egy próba alkalmával szereznek, az állatok nagyon felháborít!!! Ráadásul a legtöbbjük alultáplált, így persze, hogy ingerlékenyebbek, vagy kelletlenebbek.
 
 
? Az állatvédő: rengeteg fényképpel, állatorvosi leletekkel, szemtanúk beszámolóival tudod bizonyítani a színfalak mögött folyó kegyetlen bánásmódot. Örülnél, ha bezárnák a cirkuszt, az állatok ennél csak jobb helyre kerülhetnének! Régóta vársz erre a pillanatra, sokat tettél a cél érdekében.
 
 
 
? Elefánt:
Leülsz egy zsámolyra, két hátsó lábadra állsz, festesz az ormányoddal… mind- mind olyan feladat, ami nem természetes mozgást igényel. A sok két lábra állás miatt a lábaid nagyon fájnak. Természetesen ebből nem mutathatsz semmit a közönség felé.
 
 
? Oroszlán:
Te volnál az állatok királya… azt se tudod mi a szabadság. A próbák, bemutatók kivételével egy szűk ketrecben élsz. A műsorokra való készülés során nem szép szóval, hanem egyből ostorral vesznek rá arra, hogy megcsinál a feladatokat, amik nehezek, megterhelőek és cseppet sem veszélytelenek.
 
 
? Ló:
Akrobatákat ügyeskednek a hátadon. Mivel sokáig állnak rajtad ugyanott, ezért már nagyon fáj a hátad. Ennek a bemutatónak azonban jól kell sikerülnie, ezért nem is reménykedhetsz abban, hogy pihentetnek. Előadásról-előadásra rengeteget kell gyakorolnod, sok újat kell megtanulnod… nincs mentség!!
 
 
? Fóka:
Egy dobogón állva kell ügyeskedned. A szokásos feladataid: Tapsolnod a mellső lábaiddal, labdával ügyeskedned. Néhány műsorban a feléd dobott halakat kell elkapnod., ezt a számot nagyon szereted csak az a baj, hogy ezt ritkán adjátok elő. Ha egy műsor jól sikerül jutalmat kaphatsz, de ha nem akkor keményen megbüntetnek, volt, hogy nem kaptál enni büntetésből.
 
 
? Kiskutya:
Te is két lábon járkálsz, karikákon ugrasz át, lovak, elefántok hátán kell parádéznod. Neked is kellett már tüzes karikával dolgoznod, a szádban egy kis zászlóval kellett rajta átugranod… Az előadásokon fény és pompa vesz körbe, amúgy kegyetlen sok munka, gyötrelem. Te abból a szempontból jó helyzetben vagy, hogy az étkezési maradékból mindig jut neked v.mi.
 
 
? Tigris:
 Tüzes karikákon kell átugranod a műsorszámban. A múltkori főpróbán elvétetted az ugrást és a mancsaidat nagyon megégetted. Törődés, együttérzés helyett még ki is kaptál az ügyetlenséged miatt.
 
 
? Kígyó:
Helyed tágas, enni kapsz csak az zavar, hogy sokszor hibernálnak, igazándiból nem sok mindenre szoktál emlékezni. Valaki a nyakába rakva körbehordoz téged, a bátrabbak meg is simogatnak Mindenki dicséri a méreted, sokan félnek tőled.
 
 
? Medve:
A nap jó részét ketrecben töltöd vagy egy rövid láncra kötve. Mozgási lehetőséged nincs nagyon. Enni naponta kétszer kapsz, de ha csökönyös vagy és nem csinálod meg azt, amit kell a vacsora elmarad. Sokszor nagyon csúnyán megvernek.
 
 
? Független bizottság:
A cirkusztól független szakemberek vagytok, akiknek a gyűlés végén döntést kell hozni a cirkusz sorsáról.
 
 
? Független bizottság:
A cirkusztól független szakemberek vagytok, akiknek a gyűlés végén döntést kell hozni a cirkusz sorsáról.
 
 
? Független bizottság:
A cirkusztól független szakemberek vagytok, akiknek a gyűlés végén döntést kell hozni a cirkusz sorsáról.
 
 
Névjegy kártyák:
Kitérdekel Károly = cirkuszigazgató
Csakazértis Csaba = idomár
Gyógyító György = állatorvos
Véd Elek = állatvédő
Dumbó  = az elefánt
Leo = az oroszlán
Pufóka = a fóka
Morzsi = a kiskutya
Sirkán =  a tigris
Ká = a kígyó
Morgó = a medve
Ló Szerafin =  a ló
Független bizottság
 
 
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek