bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Varga Edina
Osztályfőnöki óra - 5. o.

8:10     Jelentés, hiányzások igazolása, aktuális teendők, fontosabb dátumok, előttünk álló feladatok megbeszélése.

8:20     A Hármasút történet felolvasása az osztály számára.

8:23     A történet címének felírása az osztályfőnöki füzetbe és 5 bőrönd rajzolása.

8:25     A gyerekek kapnak időt arra, hogy az 5 bőröndbe felírják azt a számukra fontos 5 dolgot/személyt/lelki értéket, amit mindenképp magukkal vinnének, ha új helyre kellene költözniük.

8:30     Képzeletbeli utazásra hívom a gyerekeket, miközben egy történetet vezetek fel, építve a fantáziájukra és helyzetbe belehelyezkedő képességükre. Igyekszem színészi lehetőségekkel élve élvezhetőbbé tenni a történetet (amely szabadon módosítható). Alaptörténetem:

            Az osztály tagjai úgy döntenek, hogy közösen elköltöznek egy távoli vidékre. Több közlekedési eszközt is használniuk kell, az első egy hatalmas hőlégballon. A kapitány közli az osztállyal, hogy mivel túl sok a poggyász, mindenkinek ott kell hagyni az állomáson egy bőröndöt. Itt felhívom a gyerekek figyelmét, hogy a füzetükben húzzanak egy át bőröndöt, amit az általuk felsorolt értékek közül legkönnyebben elengednének. (Mindez megosztás nélkül zajlik, a történet végén lesz egy közös megosztás.)

            Fájó szívvel, de elindul a csapat, az úton gyönyörű tájakat láthatunk, és el is felejtettük a veszteséget, mire a kapitány vészriasztást ad ki, hiszen egy hatalmas hegy állja utunkat. Felhívást ad, hogy mindenkinek meg kell válnia egy újabb bőröndtől, hogy a légballon a hegy fölé tudjon emelkedni. Itt újabb értéket húznak át. Kidobva a csomagokat folytatódik az utazás. A ballon egy kikötőben száll le, ahol az osztálynak át kell szállnia egy hajóra.

            A hajóskapitány a fejenkénti három bőröndöt is sokkalja, és kijelenti, hogy csak akkor szállhatunk fel a hajóra, ha fejenként két bőröndöt viszünk. A gyerekeknek itt újabb értéktől kell megválniuk. Kissé szívszorongva, de az új otthon reményében beszállunk a hajóba, és elkezdjük élvezni az utat, hiszen a hajó orránál delfineket látunk, az idő igazán szép. Fél nap telik el a nyugalomban, mire a matróz kiáltása hallatszik: „Kalózok a láthatáron!”. A csapat összerezzen, de menekülni nem tudunk, így a kalózkapitány morcos képével kell szembenéznünk. A kapitány egyértelmű követeléssel áll elő, mindenkitől elkoboz egy bőröndöt. Választaniuk kell a gyerekeknek az utolsó két csomagjuk között. A kalózhajó eltávolodásával a hajóskapitány biztosítja az utasokat, hogy fél nap múlva elérik a vágyva vágyott szigetet. Így is történt, kiszállva a hajóból, megpillantva az új otthont az osztály elkezdi számba venni a megmaradt értékeket, és az új életről kezdenek álmodni.

8:40     Megosztás: minden gyermek röviden elmeséli, hogy milyen bőröndöket hagyott oda, és mit tartott meg legfőbb értékként. A végén számot vetünk közös értékeinkről.

8:50     Elköszönés, kicsengetés.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek