bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Régi históriák - humán feladatsor

 

- Gyűjtés: a kódex.

- Johann Georg Turmair /Johannes Aventinus (1477-1534). Miért ismertebb a középkori tudósok latin neve? (Mert latinul írtak, leveleztek.) Keressünk más példákat! (pl. Descartes-Cartesius, Theophrast von Hohenheim – Paracelsus, Abu Ali al-Huszajn bin Abdallah ibn Szína – Avicenna).

- Rajz: Ábrázold a csata egyik jelenetét!

- Gyűjtsünk a honfoglalással kapcsolatos legendákat, és saját szavakkal meséljük el a többieknek! Írjuk ki a legfontosabb szereplők neveit, rajzoljunk családfákat!

- Könnyű fegyverzet: íj (nyíl, tegez), kopja, kelevéz, fokos, szekerce, parittya, szablya. Nézz utána, milyenek voltak ezek a fegyverek, ábrázold mindegyiket!

- Páncélos lovagok: akár 250 kg is lehetett a lovas és a fegyverzete, csak erős, külön erre a célra tenyésztett lovak bírták el őket. A lovasokat olykor emelőszerkezettel kellett a lóra segíteni.

- A történelmi források hitelessége megkérdőjelezhető – ezért fontos, hogy több forrás igazoljon egy állítást. Vajon miért hamisították meg sokszor a krónikaírók a történelmi beszámolókat? Előfordulhat ilyen ma is, a média világában?

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek