bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Pásti Csaba
Könyvtári foglalkozás a Magyar Kultúra Napján

Második osztályosok jöttek könyvtári foglalkozásra. Az óra célja a magyar kultúra napjának megismerése a gyerekek életkorának megfelelően. Előzetesen csak annyi tudással rendelkeztek, hogy egy jeles nap van ma.

1.     Mit jelent az, hogy jeles nap? (Valami miatt más, mint a többi, rendkívüli, fontos nap.) A mai nap azért nevezetes, jeles, mert a Magyar Kultúra Napja van. 1823. január 22-én ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt. Ez nagyon régen volt, de a Himnuszt ti is ismeritek. Ki mit tud róla? (Futballmeccsen, sporteseményeken is hallható, zenés mű, éneklik, ha megszólal a Himnusz, fegyelmezetten állva kell hallgatnunk, stb..)

2.     De képzeljétek, Kölcsey Ferenc költő volt, a Himnusz pedig eredetileg vers, költemény. Akkor hogyan lett belőle zenemű? (Később valaki zenét szerzett .) A Himnusz zeneszerzőjét Erkel Ferencnek hívják. (Kivetítem projektoron Kölcsey képét, a Himnusz kéziratának fotóját, majd Erkel képét.)

3.     Vajon mi változik, ha egy verset megzenésítenekEzt vizsgáljuk meg a mai alkalommal. Nyissátok ki a Szitakötő folyóiratot Lackfi János Balerina c. versénél. (Elolvassuk.) Vannak benne ismeretlen szavak? (balerina, tüll, stb. – megbeszéljük.) Lackfi János nevét talán már ismeritek, ő kortárs költő. Mit jelent az, hogy kortárs? (Most is élő.)

4.     Képzeljétek, ezt a verset is megzenésítették. Ismertek még megzenésített verseket? (pl: Halász Judit, Gryllus Vilmos is szokott énekelni gyerekdalokat)

5.      Lejátszom a megzenésített változatot. (http://szitakoto.com/folyoiratcikk.php?cikk=160)

Mi volt a különbség? Ezt énekelték, a verset mondták/szavalták. A zenés változat hosszabb volt, ismétlések voltak benne, stb)

6.     Végül két képet mutatok. Mindkettő a Himnuszt mutatja. Melyik lehet a vers és melyik a zenemű képe? (Amelyiken hangjegyek vannak, az a zenemű.)

http://www.nemzetijelkepek.hu/pictures/Himnusz_kezirat.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c8/Himnusz.jpg

 

7.     A foglalkozás vége előtt levetítjük a Himnusz zenekari változatát a kórussal. Megfigyeljük a különböző hangszereket, a karmester, a zenészek munkáját, az énekesek felállását.Pl:

https://www.youtube.com/watch?v=M_1XePK1DAk

 

8.     A Magyar Kultúra Napján arról is beszélünk, hogy mit jelent a kultúra szó. A kultúra jelenti a verset, a mesét, a regényeket, a zenét, a táncot, a képzőművészetet és mindazt a szépséget, amit az emberek alkottak azért, hogy más embereket gyönyörködtessenek vagy elgondolkoztassanak. Csak az az ember lehet igazán kulturált, művelt és tájékozott, aki sokat olvas és megismeri a kultúra, és ezen belül a magyar kultúra alkotásait. Az iskolában és a könyvtárban erre számos remek alkalom kínálkozik, éljetek vele ti is!

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek