bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Ságiné Kosík Katalin
Feladatsor

 

Milyen lények nevét tudod a szótagokból kirakni? A meghatározások segítenek.

ZI- NIX ZUS TAUR U- KUSZ DÁR ZI- NIS- SZFINX NI- KEN- GA- FŐ- KI- BA- KOR- RA MA- LISZ- MÉ- PE- GRIFF-

1) - Elől oroszlán, kígyó a farka, s a hátából tűzokádó kecskefej nő ki. Ez a három torkából tüzet okádó szörny egy hegylánc kráterei között lakott, és felfalta az arra járó embereket és állatokat. Nevét más mesterségesen előállított keverék fajokra is alkalmazzák. …………………………..
2) - Félig férfi, félig ló. Szeretik a bort és a görög mitológia szerint az istenek szerelmi botrányainak eredményeként keletkeztek. …………………………..
3) - Kakashoz hasonló élőlény, de a farka és a szárnya akár egy sárkányé. A fején koronaformájú folt, innen kapta nevét, ami görögül „kis király”-t jelent. Gyilkos tekintetétől Varsó lakosai sokáig rettegtek. ……………………………
4) - Szárnya, hatalmas kampós csőre, veszélyes karmokban végződő mellső lába a sasra emlékeztet. Hátsó lába és izmos, bundás mellkasa az oroszlánt idézi: egyszerre az állatok királya és a levegő uralkodója, sárkányok legyőzője. Őt viszont senki sem tudja legyőzni, legfeljebb csak a mi János vitézünk. Ott találkozhatunk vele, ahol még a madár se jár: kopár, sziklás, kietlen tájakon. A leírások szerint egész életükben hűségesek, ha a társuk elpusztult, örökre magukra maradnak. …………………………….
5) - Ló alakú mesés állat, vörös lófeje, fehér ló teste, őzlába és oroszlán farka van, homloka közepén egyenes hegyes szarva hatalmas fegyveréül szolgál. Keleti filozófia szerint a legfőbb célra, a mindenség középpontja felé csavarodó spirálist jelképezi ez a csavarvonalas szarv. ……………………………
6) - Saját hamvából támad életre ez a gyönyörű legendás madár. Nem véletlenül gyakori címerállat. ……………………………
7) - A szárnyas ló Poszeidónnak, a tengerek görög istenének és Meduszának az ijesztő külleművé változtatott gyönyörű királylánynak, Pallas Athéné áldozatának a fia, aki sok kaland után felrepült Olümposzra, az istenek lakhelyére. Itt Zeuszt szolgálta, az ő villámait szállította, ezért Zeusz csillagkép formájában felhelyezte az égboltra. …………………………….
8) Arca egy nőé, de sas szárnya és oroszlán teste van. A legrégebbi, Gízában fennmaradt szobrát több mint tízezer éve hozta létre egy általunk ismeretlen civilizáció. Arckifejezése titokzatos, mancsai között pedig egyre gyűlik az idő homokja. ……………………………...

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek