bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Gravitáció - term.tud. kísérlet

 

Eötvös Lorándnak (akinek a nevét viseli hazánk legrégebbi egyeteme is) elévülhetetlen érdemei vannak a gravitáció (a tömegvonzás) törvényszerűségeinek megállapításában, és legalább ennyire a gravitációs mérések gyakorlati hasznosításában. Az ő mérései – vagy legalábbis az ő módszerével végzett mérések – vezettek számos esetben pl. kőolajmezők fölfedezéséhez.

 

Próbáljuk meg modellezni Eötvös torziós ingáját! Ennek az a lényege, hogy egy vékony szálon függő vízszintes rúd viszonylag kis hatásokra is elfordul, s ha ennek az elfordulásnak a nagyságát mérni tudjuk, következtethetünk a hatás erősségére.

 

Szerezz egy legalább 30-40 cm-es vascsövet. Próbáld ki, hogy tudod-e mágnesezni, s hogy megőrzi-e a kapott mágnesezettséget. (Mágnesezni legegyszerűbben úgy lehet, hogy egy állandó – és lehetőleg erős – mágnest többször lassan végighúzol ugyanabban az irányban a vascsövön. Azt, hogy megtartja-e valamennyire a mágnesességet, úgy ellenőrizd, hogy vonzza-e akárcsak kicsit is az apró szögeket vagy gemkapcsokat.) Ha nem tartja meg a cső a mágnességet, keress másikat.

 

Ezután függeszd föl a (mágnesezett) vascsövet damilon egy fix pontra, s addig ügyeskedj, amíg el nem éred, hogy a cső vízszintesen álljon. És most jön a kísérlet lényege. Állj úgy, hogy előtted keresztben álljon a cső, s közelíts a mágnessel a cső egyik végéhez elég távolról kezdve. Ha sikerül úgy felfüggesztened a csövet, hogy alá tudsz tenni egy négyzethálós papírt, akkor egész pontosan föl tudod jegyezni, hogy a mágnes hatása milyen távolságból mekkora elfordulást eredményezett.

 

Megjegyzendő, hogy ebben a kísérletben egy kicsit „csalunk”. Eötvös Loránd ugyanis a tömegek közötti vonzóerőt mérte, mi pedig a mágnesek közötti kölcsönhatás erősségét mérjük. Márpedig tömegvonzás és mágneses vonzás elvileg két különböző dolog. De az Eötvös-féle mérés logikáját ez a vizsgálat is jól mutatja.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek