bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Gravitáció - term.tud. jegyzet

 

A tömegvonzás nagyságával és sajátságaival kapcsolatban Eötvös Loránd pontos méréseinek óriási jelentősége van. Nagy kérdés volt az ő idejében (és részben még ma is az), hogy a tömeg kétféle „megjelenése” hogyan viszonylik egymáshoz. Mi az, hogy a tömeg kétféle „megjelenése”?

 

Mérni tudjuk, hogy két test mekkora erővel vonzza egymást, s ha pontosan mérünk, megkapjuk a szabályt: a vonzás erőssége a tömegek nagyságától függ. Egy másik kísérletben azt mérjük meg, hogy ha egy testet meghatározott erővel meglökünk, milyen sebességgel gurul (csúszik) arrébb. Ha pontosan mérünk, megfogalmazhatjuk a szabályt: nagyobb tömegű test kevésbé gyorsul fel, mert nagyobb a tehetetlensége.

 

Vagyis van vonzó tömeg (tömegvonzás) és van tehetetlen tömeg (amely „ellenáll” a gyorsulásnak). Kérdés, hogy a tömeg ezen két tulajdonsága ugyanannak a tömegnek a két „arca”, vagy két különböző, csak nagyon hasonló tulajdonságról van szó. Kérdés volt pl. az is, hogy különböző anyagú testeknek egyformán függ-e a tömegétől a vonzóerő és a tehetetlenség. Nem más-e mondjuk a vas és a fa esetében a vonzásnak és a tehetetlenségnek a tömegtől való függése? Többek között Eötvös mérései mutattak rá, hogy nincs kétféle tömeg, hanem ugyanannak hol az egyik, hol a másik „arcát” látjuk.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek