bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Kelemenné B. Kis Julianna
Foglalkozásterv

Iskolánk szerencsés helyzetben van, hiszen egy „Titkos kapun” keresztül két perc alatt az erdőben vagyunk. Így közvetlenül láthatunk, tapasztalhatunk meg sok-sok apró természeti csodát, gyakran leshetjük meg az erdő titkait.

Feladatok:

1.     Csoportalakításlehetőség szerint 4 fős csapatokat alakítunk ki. A gyerekek körben állnak. Mindegyük hátratett kezébe egy-egy galagonyát, makkot, diót, gesztenyét, kökényt stb. teszek. Az azonos termést kapók alkotnak egy csapatot.

2.     Borítékban megkapják az iskola melletti Széldombon élő ehető növények nevét /kökény, galagonya, bodza, akác, csipkebogyó, zamatos turbolya, tyúkhúr, gyermekláncfű/ szétdarabolva. Először össze kell rakniuk mindegyiket. Lehet még csoportosításokat végezni velük kapcsolatban: pl. melyik részét gyűjthetjük, lágyszárú-fásszárú, melyiket kóstoltad már meg, stb.

3.     A csapatok egy-egy növényt húznak az előbbiek közül. Ki kell keresniük mire valók, milyen a gyógyhatásuk. / A foglalkozás első részét a könyvtárban tartjuk, így sok könyv áll a tanulók rendelkezésére a feladat megoldásához.

4.     Erdő: Az a csapat léphet át a titkos kapun, aki kitalálja a varázsszót: Melyik az a növény, ami ősszel izzik, s „gyógyítja” a szívünket?

5.     Az erdőben mindegyik csapat négy falevelet kap, ehhez kell a hozzátartozó termést megkeresni kb. 10 perc alatt. Levelek: galagonya, kökény, csipkebogyó, ostorfa. Közös megbeszélés, egyeztetés. Rövid séta a cserjékkel teli Széldombon.

6.     Lágyszárú, még most októberben, novemberben is megtalálható, zöld színű ehető növények keresése, gyűjtése. Zamatos turbolya, tyúkhúr – a tyúkhúrnál fel kell hívni a figyelmet a fehér virágra.

7.     Visszaérkezés a „Titkos kapun” át. Csapatonként tyúkhúrsaláta és csipkebogyó tea készítése.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek