bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Édes, mint a méz - term.tud. kísérlet

 

Az oldott cukor kikristályosításához hasonlóan érdemes más anyagokból is kristályokat növeszteni.

 

Az egyik legegyszerűbb, s mégis a legszebb eredménnyel kecsegtető kísérlet a rézgálic kristályosítása. A rézgálic a kémikusok nyelvén réz-szulfát (CuSO4). Szőlő permetezésére is használják, ezért mezőgazdasági boltokban kapható (s nem is drága). Szép, kék kristályokból áll, de lehet, hogy abban, amit a boltban adnak, olyan kicsik a kristályok, hogy csak kék pornak látjuk az egészet. Ha nagyítóval vizsgáljuk, föltehetően találunk benne viszonylag ép kristályokat is.

 

Egy kémcsőbe (lehet más is, de bírnia kell a tüzet!) tegyünk kiskanálnyi rézgálicot, s kezdjük el melegíteni. Figyeljük meg, hogy az anyagnak hogyan változik a színe attól, hogy melegítéssel eltávolítjuk belőle a vizet. (Azt a vizet, amely beépült a rézgálic kristályba, szinte része volt annak.)

 

Ha lehűlt az edény, cseppentsünk rá vizet, s figyeljük ismét a színét!

 

Ezután egy pohár forró vízben oldjunk föl (kevergetéssel) annyi rézgálicot, amennyi csak föl tud oldódni. Ha már hosszas kevergetés után is leülepszik a szép, kék oldat aljára némi szilárd rézgálic, akkor vagy szűrjük át itatóspapíron az egészet egy másik pohárba, vagy várjunk kicsit, hogy a legapróbb fel nem oldódott kristályok is leülepedjenek, s aztán óvatosan öntsük át a tisztáját a másik pohárba. (Az a cél, hogy a második pohárba ne kerüljön még egy szemernyi szilárd rézgálic sem.)

 

Tegyük az oldatot félre, lehetőleg meleg helyre, s figyeljük egy hétig, kettőig. Ne mozgassuk, csak figyeljük, amíg minden víz el nem párolgott az edényből. Utána nézzük meg nagyítóval is a kapott kristályokat.

 

Akit érdekel a matematika, ügyeskedjen, és mérje is meg, hogy egy réz-szulfát kristály lapjai milyen szögeket zárnak be egymással.

 

Küldjétek be a kapott rézgálicról készült fényképet!

Írjátok meg a szögmérés eredményét!

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek